Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Vojni studiji sve popularniji među mladima: Nakon besplatnog studiranja – siguran posao

MojFaks | Akademska četvrt, 22.08.2017.Vojni studiji sve popularniji među mladima: Nakon besplatnog studiranja – siguran posao

Vojni studiji Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman i Ministarstva obrane koji se izvode u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, atraktivni su među maturantima kako zbog sigurnog radnog mjesta koje ih čeka nakon završetka studija, tako i zbog besplatnog studiranja.

Naime, nakon završetka jednog od ovih studija čeka ih siguran posao u postrojbama Oružanih snaga RH na mjestima prvih časničkih dužnosti, kao i dobra plaća. Osim toga, studenti kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja, uključujući smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz te mjesečnu stipendiju.

Studenti se na 1. godini stipendiraju s 800 kuna, na 2. godini studija s 1000 kuna, na 3. godini s 1200, dok stipendija za 4. godinu iznosi 1300 kuna, piše Glas Slavonije. U okviru profesionalnog razvoja, časnici se upućuju na više razine obrazovanja časnika i specijalističke tečajeve u zemlji i inozemstvu, čijim završetkom zadovoljavaju uvjete za promicanje u viši čin i na višu zapovjednu dužnost.

...Žena u 'muškom' poslu: Jedina vojna pilotkinja u Hrvatskoj podučava studente letenju...


...Sljedeće akademske godine pokreće se novi vojni studij u Splitu - evo detalja...


Na natječaj se za upis u akademsku godinu 2017./2018. na neki od vojnih studija prijavilo ukupno 547 kandidata, od kojih 117 djevojaka. Najveći su interes kandidati pokazali za studij Vojno vođenje i upravljanje, za koji se prijavilo njih čak 295, dok je najviše prijava bilo iz grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Studenti sve pripremljeniji, a uveden je i jesenski rok


Budući da se prilikom odabira kandidata, osim prosjeka ocjena, uspjeha na državnoj maturi iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika, posebice vrednuje i psihofizička pripremljenost, iz MORH-a doznajemo da su kandidati iz godine u godinu fizičke sve pripremljeniji te da nema velikih odstupanja prema prosjeku ocjena i uspjehu na državnoj maturi. U odnosu na prve godine upisa, uveden je i jesenski upisni rok te će zainteresirani imati priliku konkurirati za još nekoliko slobodnih mjesta.

U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja najavljena je mogućnost da se prilikom donošenja novoga zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju urede, odnosno u njega ugrade odredbe koje bi davale pravni temelj za sustavno rješavanje i pozicioniranje vojnog obrazovanja u cjelokupnom sustavu visokog obrazovanja.

...Buđenje u zoru, pospremanje, postrojavanje: Kadeti otkrili kako se studira na vojnom učilištu...


"Osnivanje Vojnog sveučilišta nešto je što bi trebalo proizići iz Strategije nacionalne sigurnosti, odnosno usvanja novog koncepta domovinske sigurnosti, gdje bi se trebalo ići na intergriranje određenih sposobnosti, a isto tako i sposobnosti školovanja u području obrane, vojne i obavještajne sigurnosti", objašnjava general-pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HVU-a, dodajući kako infrastruktura postoji, ali je potrebno riješiti pitanje nastavnog kadra.

"Do 2020. godine očekujemo pokretanje vojnog sveučilišta, a namjeravamo pokrenuti i postupak akreditacije studija Vojne aeronautike, s obzirom na to da se taj studij još uvijek izvodi prema modelu civilno-vojnog školovanja. Nadalje, radi se na tome da preddiplomski studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje postanu diplomski studiji. Stoga je u tijeku izrada nastavnih planova i programa za petu godinu studija", kaže Barić.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto:


Vojno vođenje i upravljanjevojni studijipopularnoststipendijaosiguran posaoSlavko BarićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se