Filozofski fakultet u Zagrebu uvodi online nastavu.

Zagrebački fakultet u „tajnosti“ je donio odluku o novom modelu izvođenja nastave za svoje studente u nadolazećem, ljetnom semestru.

Ta informacija nije dugo ostala u tajnosti, iako se Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nigdje javno nije oglasio po tom pitanju, sada je i „službeno“ kako će se njihov ljetni semestar odviti online.

Studentica germanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu proslijedila nam je službeni e-mail koji je fakultet poslao studentima u kojima potvrđuju glasine koje kruže već danima.

Dobiveno više od 17 milijuna kuna

Kako pišu u službenom očitovanju za studente, Filozofski fakultet je početkom ove akademske godine dobio 17.158.000,00 kuna bespovratnih sredstava od strane Fonda solidarnosti Europske unije.

Krajnji rok za trošenje ovog iznosa, odnosno iskoristiti ga u svrhu obnove oštećenih dijelova zgrade fakulteta, je 30. svibnja ove godine. Osim toga, napokon službeno i potvrđuju novi model izvođenja nastave.

„Budući da odvijanje kontaktne nastave može ugroziti studente i zaposlenike, zaključili smo da je jedina odgovorna i sigurnosno opravdana odluka – privremeno uvođenje online nastave u ljetnom semestru akademske godine 2022./2023. u razdoblju od početka, pa najkasnije do završetka radova“, pišu dekan i prodekani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi tjedan nastava uživo

No, studenti će ipak početak ljetnog semestra dočekati u kontaktnom obliku, u prostorijama svojeg fakulteta. Tako će se nastava u prvom tjednu, od 27. veljače do 3. ožujka, održavati uživo, a nakon toga studenti će sva buduća predavanja pratiti iz udobnosti vlastitog doma.

Ono što je zanimljivo je činjenica da je Filozofski fakultet u Zagrebu bespovratna sredstva dobio početkom ove akademske godine, a sve do sada nisu pokrenuli nikakav oblik obnove kojem bi potrošio navedenu svotu.

Prije tri tjedna počeli rušiti drveće ispred fakulteta

Kako nam govori studentica germanistike, do sada nije primijetila izvođenje radova na zgradi fakulteta, sve do prije tri tjedna.

„Nešto su obnavljali vani, to je bilo sad u zadnjih 2 do 3 tjedna. Obnavljali su nešto, ne mogu se sjetiti, neka drva su rušili, nešto s vanjske strane fakulteta. Što se tiče unutrašnjosti zgrade, nisam primijetila da se nešto popravljalo, gradilo ili obnavljalo, osim grijanja“, rekla je za MojFaks studentica germanistike.

U posljednjih tjedana dana i bez grijanja

Ne može točno potvrditi jesu li popravljali infrastrukturu koja je vezana uz grijanje fakulteta, ali zna da u posljednjih tjedan dana nije bilo ugodno pisati ispite u prostorima Filozofskog fakulteta.

„Bilo nam je užasno hladno u zadnjih tjedan dana. Smrzla sam se dok sam pisala ispite, ali ne znam što su točno radili“, napomenula je studentica, a dodaje i kako još od 2019. godine nije imala nastavu uživo u ljetnom semestru.

Studenti su nam u nekoliko navrata izrazili svoje nezadovoljstvo po pitanju ove odluke. O nekima smo pisali i jučer, a pokrenuta je i online peticija za studente koji se ne slažu s novom odlukom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pokrenuta peticija

U njezinom opisu navode jasne razloge zbog kojih se većina ne slaže s novim modelom studiranja.

„Biti student ne znači samo studirati te s razlogom postoji izraz studentski život, koji podrazumijeva i društveni aspekt studiranja, a koji je istom ovom odlukom nekima onemogućen ili sveden na minimum“, stoji u online peticiji.

Studenti predlažu hibridni model izvođenja nastave u onim dijelovima Fakulteta koji se ne renoviraju, ili ako nije moguće provesti ovaj prijedlog, onda se zalažu za nastavu uživo, ali na drugim lokacijama.

„Želim normalno studirati“

Peticija u ovom trenutku broji više od 400 potpisa koji rastu iz minute u minutu, ali i brojnih komentara nezadovoljnih studenata Filozofskog fakulteta.

Peticija protiv online nastave na Filozofskom fakultetu.

„Cijelo moje fakultetsko obrazovanje sastojalo se od nastave online i osjećam da sam jako zakinuta. Neki studenti ne mogu plaćati stanarine da se možda prije, vjerojatno kasnije vrate u Zagreb. Smatram da ova odluka pokazuje nepoštovanje fakulteta prema studentima i nemar o njihovom obrazovanju i dobrobiti“,

Peticija protiv online nastave na Filozofskom fakultetu.

„Imamo pravo na normalno studiranje, a zbog neorganiziranosti dekana i prodekana nismo zaslužili ispaštati“,

Peticija protiv online nastave na Filozofskom fakultetu.

„Želim normalno studirati“,

Peticija protiv online nastave na Filozofskom fakultetu.

„Ako su drugi fakulteti (FER, FSB itd.) mogli pravovremeno organizirati svojim studentima prostorije za kontaktnu nastavu, može i naša uprava. Tražimo jednake uvjete studiranja za sve!“ samo su neki od komentara ispod peticije.

Ostaje pitanje hoće li Filozofski fakultet poslušati svoje studente i promijeniti odluku, a ako ova peticija prikupi dovoljan broj potpisa, situacija bi se mogla promijeniti.

 

Još vijesti