Društvene mreže

Internet nam je omogućio brojne prednosti, a jedna od tih su društvene mreže koje ostavljaju snažan dojam na djecu i mlade. Svakodnevno pregledavanje sadržaja na društvenim mrežama izravno i neizravno formira stavove i nameće ideale.

Nova kanadska studija pokazala je da tinejdžeri koji prepolove korištenje društvenih mreža uočavaju poboljšanja u stavu o vlastitom izgledu tijela već u prvih mjesec dana. Znanstveni tim s Instituta za istraživanje istočnog Ontarija proveo je istraživanje na 220 tinejdžera i mladih koji su provodili najmanje dva sata dnevno na svojim telefonima. Riječ je o mladim ljudima u dobi između 17 i 25 godina koji su imali simptome depresije ili anksioznosti, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Studija

Na početku istraživanja sudionici su odgovorili na niz pitanja o svom ukupnom izgledu i težini, a zatim su ispunili sličan takav upitnik po završetku navedenog istraživanja. Tijekom prvog tjedna studije, sudionici su koristili društvene mreže na način koji inače primjenjuju, a nakon toga je pola njih slijedilo uputu koja nalaže smanjenje korištenja društvenih mreža na najviše 60 minuta dnevno, piše zimo.dnevnik.hr.

Oni koji su dobili upute da ograniče korištenje društvenih mreža, smanjili su uporabu za oko 50 posto, a ona skupina kojoj je rečeno da koristi kao i obično, provela je u prosjeku više od tri sata dnevno na društvenim mrežama. Studija je otkrila da su oni koji su smanjili svoje vrijeme na društvenim mrežama imali poboljšanje u stavu o svom cjelokupnom izgledu i tjelesnoj težini, a druga skupina nije imala značajne promjene, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Znanstvenici poručuju da je smanjenje korištenja društvenih mreža jedan od načina da se proizvede pozitivan učinak o ukupnom izgledu kod ranjivih mladih ljudi.

 

Još vijesti