diploma

Kako piše Telegraf.rs, izdavanje diplome u ovoj se zemlji plaća, a unatoč tome, u redakciju im se javljaju osobe koje diplomiraju, plate trošak izdavanja diplome, a onda mjesecima čekaju na svoju diplomu.

diploma U par riječi objasnio zašto diploma povijesti nije beskorisna kao što mnogi misle

S pitanjima o tome koji je rok za izdavanje diploma, tko odgovara u slučaju da se rokovi "probiju" i na koji način, kome se diplomirani studenti mogu obratiti za pomoć, obratili su Ministarstvu prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja, Rektoratu Sveučilišta u Beogradu i Fakultetu političkih znanosti, koji je jedan od onih čije su različite generacije studenata navodile isti problem.

Čekali i 5 godina

Studenti upisani 2006., 2009., 2013. i 2014. požalili su se da su diplomu čekali "sigurno duže od šest mjeseci", odnosno da još čekaju od rujna 2020., odnosno da su je dočekali poslije pet godina, odnosno duže od godinu dana. Neki su navodili i neugodnosti koje su se zbog toga uslijedile.

Diploma domaćeg fakulteta

"Na teži način sam saznala da uvjerenje traje šest mjeseci. Ne plaćaš novo, ali moraš otići po njega. Bilo mi je potrebno kad sam premještala karton sa Studentske poliklinike", govori diplomirana studentica diplomskog studija Fakulteta političkih znanosti u Beogradu, ističući da je i diplomu s dodiplomskog studija čekala dvije godine.

Ne postoji propisani rok, samo okvirni?

S Fakulteta političkih znanosti odgovaraju da ne postoji propisani rok za izdavanje diplome, te da je okvirni šest mjeseci. U odgovorima na pitanja Telegrafa naveli su da rok može biti probijen iz raznih razloga, te da je to često splet više nepredviđenih okolnosti.

diploma Da, moguće je: Radio na fakultetu, a nije završio osnovnu školu

"Angažiranje zaposlenih zbog korone, obavljanja posla na upisu novih generacija studenata i drugih tekućih obaveza kako na Fakultetu, tako i u Rektoratu Sveučilišta u Beogradu", naveli su.

Naveli su i koja je propisana procedura za podnošenje zahtjeva za izdavanje diplome. "Student podnosi zahtjev s potrebnom dokumentacijom i uplatom u iznosu od 5.000 dinara. Kada fakultetske službe obrade podatke i pošalju Rektoratu, nadležne službe Rektorata provjeravaju zahtjev i šalju diplomu na tiskanje. Kada se diploma otisne, moraju je potpisati i rektor sveučilišta i dekan fakulteta", stoji u odgovoru, bez napomena o tome tko i na koji način odgovara za to i bez odgovora o načinima koji su studentima na raspolaganju u borbi za poštovanje navedenog okvirnog roka, koji može biti višestruko produljen.

Ministarstvo: fakultet odlučuje o roku za diplomu

Iz tamošnjeg Ministarstva prosvjete ističu da je fakultet "autonoman" u izdavanju diploma, sugerirajući odgovor na pitanje o mogućim alatima u rukama studenata.

"Zakonom o visokom obrazovanju propisano da je izdavanje javnih isprava (diplome i dodatka diplomi) dio autonomije visokoškolskih ustanova. Suglasno navedenom, rokovi i uplate za izdavanje javnih isprava se utvrđuju od strane visokoškolske ustanove", odgovaraju iz nadležnog ministarstva.

Iz Rektorata beogradskog Sveučilišta pak nisu dobili nikakav odgovor, unatoč što su pitanje poslali početkom mjeseca travnja.

izvor: Telegraf.rs

Još vijesti