Hladna zima u krevetu

Tijekom božićnih i novogodišnjih praznika često mijenjamo krevete. Spavamo u svojoj staroj spavaćoj sobi po povratku iz mjesta studiranja, kod rodbine, cure ili dečka, a za doček Nove godine ćemo vjerojatno prespavati u kući ili stanu nekog prijatelja. Ili prijateljevog prijatelja.

Stalno mijenjanje kreveta nam može poremetiti san. Pogotovo ako smo navikli na domske madrace, koliko god loši bili, a sad odjednom spavamo na nekom drugom madracu. Normalno je da se zbog toga često budimo preko noći i vrtimo se po krevetu, a ujutro se budimo s bolnim leđima. I baš kad se naviknemo na novi madrac, praznici prođu, a mi se moramo vratiti u dom ili stan.

Alison Jones je stručnjakinja za san, a za The Sun je otkrila kako se naspavati i navela nekoliko savjeta.

1. Slušanje zvukova i šumova

Ako ćeš za Novu godinu prespavati kod prijatelja, zamoli ga da ti osigura blage zvukove i šumove koji nisu kontinuirani i ritmični, poput zvukova kiše ili šuma radija.

„Šumovi mogu biti vrlo korisni jer oni maskiraju ostale zvukove stalnom, ali opuštajućom pozadinskom bukom te tako pomažu u osiguravanju nesmetanog odmora“, objasnila je.

2. Lavanda

Lavanda ima divan miris, a Alison kaže da ona također može pospješiti kvalitetniji san. Štoviše, stručnjakinja je savjetovala da staviš jednu ili dvije kapi ulja lavande na jastuk.

„Umirujući mirisi poput lavande i eukaliptusa potiču opuštanje i daju znakove za san, pomažući ljudima da imaju duži i kvalitetniji noćni san“, istaknula je.

Obavezno sa sobom ponesi ulje lavande. Vjerujemo da nećeš biti baš priseban dok se budeš vraćao s dočeka Nove godine, nemoj ga zabunom popiti misleći da je piće.

3. Temperatura

Kada je riječ o spavanju, temperatura je važna stvar koju treba pratiti jer naše tijelo koristi temperaturu za postavljanje našeg unutarnjeg sata spavanja. Vrlo je važno otuširati se toplom ili hladnom vodom prije spavanja, ovisno o tome koja nam temperatura više odgovara, odnosno je li nam hladno ili vruće.

„Savjetuje se kratkotrajno tuširanje prije spavanja, 5 do 15 minuta, i na odgovarajućoj temperaturi, nižoj od 40°C“, rekla je.

Iako ćeš vjerojatno jedva čekati da se baciš u krevet, odvoji nekoliko minuta da se osvježiš vodom. To će te možda i malčice otrijezniti.

4. Pozitivne misli

Često te brige, emocije i misli tijekom dana mogu spriječiti da zaspiš. Kako bi se toga oslobodio, potrebno je pronaći način kako da ostaviš negativne misli izvan kreveta. Alison predlaže da u krevet poneseš olovku i papir za pisanje dnevnika, preuzmeš aplikaciju za meditaciju ili da pustiš opuštajuću glazbu.

„Potrebno je preusmjeriti vaš um na pozitivne misli kroz fokus i meditaciju, kako bi misli lakše odlutale“, savjetovala je.

Čisto sumnjamo da ćeš nakon izlaska pisati dnevnik u krevetu, ali puštanje meditacijske glazbe nije loša ideja. Ona će te umiriti, ublažiti glavobolju i uljuljkati u san.

5. Odabir madraca

Udoban madrac može uvelike povećati kvalitetu sna.

„Krevet mora biti privlačan, madrac koji je udoban i pruža potporu ključan je za pružanje mirnog okruženja za spavanje. Ne postoji univerzalni pristup kupnji madraca jer su svačije individualne potrebe različite. Pazite na madrace s dubokom potporom jer će to spriječiti da se madrac s vremenom ulegne“, zaključila je Alison.

Bojimo se da o ovome nećeš moći odlučivati. Studenti često znaju prespavati i kod prijatelja na podu, a o kvaliteti studentskih madraca nećemo ni pričati. Jedini savjet koji ti možemo dati je da se baš ti u ekipi pokušaš izboriti za najudobniji madrac. Ili da poneseš vlastiti nadmadrac. Ali to je previše muke za jednu noć, slažemo se.

Noćno učenje. Kako krenuti s učenjem kada ti se baš ništa ne da? Probaj s ovih 5 savjeta i makni prašinu sa skripte

Blagdanska depresija Blagdanska depresija sve je češća pojava: Ako je osjetiš primijeni ovih par savjeta

san Spavanje Kvalitetan san krevet Doček Nove Godine

Još vijesti