Galerija Podcast tim Predstavljanje podcasta na konferenciji FUTURE IS NOW Predstavljanje podcasta na e-studentovom STEMpoziju +3 Loren Petrušić i gošća podcasta, prof. dr. sc. Ivana Perković

Podcast kao još jedna forma medijskog sadržaja, sve je popularnija u posljednje vrijeme. Ne samo da pojedinci pokreću vlastite podcaste gdje raspravljaju sa svojim gostima o raznim temama, već ih pokreću i studenti pojedinih fakulteta. Jedna od takvih grupa studenata dolazi s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta s podcastom „Pod Mikroskopom“.

Ovaj podcast trenutno broji čak 13 članova od kojih su svi studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Njihov podcast djeluje već duže vrijeme, a sve epizode objavljuju na platformama YouTube i Spotify. Trenutno su već na drugoj sezoni snimanja, a druga sezone podijeljena je više segmenata na temelju različitih podtema.

Podcast tim

Više o tome kako je nastao podcast, što možemo očekivati u novim epizodama, ali i u budućnosti ovog projekta, otkrili su nam i same članice s kojima smo razgovarali, a to su: Loren Petrušić, koordinatorica projekta Podcasta, Ana Palavra, članica Podcast promo tima i Iva Dragun, članica Podcast promo tima i voditeljica prve sezone.

Tko je bio „kotač pokretač“ za osnivanje podcasta „Pod mikroskopom“?,

Loren: Sama ideja podcasta nastala je tijekom radionice koju je organizirala Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA). Navedena radionica bila je osmišljena kao natjecanje u project managementu, gdje je svaki tim trebao osmisliti projekt te okvirno razraditi njegovu izvedbu.

Tako je nama sinula ideja podcasta kao idealnog medija za približavanje znanstvenih tema široj publici. Sama ideja podcasta se, osim žiriju, svidjela i našim kolegama, što nam je dodatno dalo vjetar u leđa da krenemo u samu realizaciju projekta.

Glavni pokretači projekta bili su Ana Barać, Ivan Blažanović, Iva Dragun, zajedno sa mnom te smo uvelike doprinijeli realizaciji ovog projekta od samih početaka.

Od kuda ideja za naziv „Pod mikroskopom“?

Loren: Htjeli smo da naziv na neki način odaje naš glavni cilj, a to je staviti naglasak i detaljnije istražiti teme koje se tiču biomedicine i zdravstva i to prenijeti široj javnosti.

Predstavljanje podcasta na konferenciji FUTURE IS NOW

Mikroskop je instrument koji nam daje mogućnost promatranja živog svijeta koji je inače nevidljiv golim okom. Htjeli smo iskoristiti tu analogiju da naši slušatelji zajedno s nama pogledaju pod mikroskop te se na taj način informiraju o važnim temama koje nas sve okružuju, a rijetko su stavljene u naš fokus iz znanstvene perspektive.

Na temelju kojih karakteristika birate nove članove podcasta?

Ana: Projekt je nastao kao suradnja Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA - Croatian pharmacy and Medical Biochemistry Students' Association) i Studentskog zbora Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Prostore snimanja u prvoj sezoni omogućila nam je WESPA spaces, a u drugoj Hrvatsko Farmaceutsko Društvo. Sudjelovanje u provođenju snimanja podcasta otvoreno je svim zainteresiranim studentima članovima CPSA-e ili Studenskog zbora, pa se tako prije početka snimanja druge sezone provodilo proširenje tima.

Predstavljanje podcasta na e-studentovom STEMpoziju

Novi članovi prijavili su se putem obrasca objavljenog na društvenim mrežama te su bili izabrani na temelju intervjua na kojemu su se procjenjivale karakteristike bitne za voditelja epizode (komunikativnost, spontanost, mogućnost vođenja smislenog razgovora na određenu temu).

Koliko članova brojite zasada i jesu li i profesori FBF-a dio projekta?

Iva: Trenutno tim podcasta broji 13 članova, od kojih smo svi studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Profesori nisu izravno sudjelovali u nastanku i organizaciji samog projekta, no neki su bili gosti-predavači u našim epizodama te na taj način doprinijeli projektu.

Koja je cilj pokretanja podcasta i jeste li, zasada, djelomično uspjeli u onome što ste naumili?

Loren: Glavni cilj projekta primarno je usmjeren na popularizaciju znanosti i edukaciju studenata, ali i šire javnosti o raznim biomedicinskim temama. No, također svaka sezona obrađuje određenu širu tematiku te svaka od njih ima neki specifičan cilj koji smo htjeli postići.

Loren Petrušić i gošća podcasta, prof. dr. sc. Ivana Perković

Prva sezona, naziva “Prošlost i budućnost biomedicine i zdravstva”, za cilj ima predstaviti teme iz prošlosti s kojima se naša struka morala suočiti i što smo sve iz toga uspjeli naučiti te također studentima približiti znanstvena dostignuća koja nas očekuju u budućnosti. Prva sezona primarno je usmjerena studentima biomedicinskog područja i područja prirodnih znanosti, ali i svima koji vole saznati nešto novo iz svijeta znanosti.

Teme druge sezone prilagođene su široj javnosti, tako da svatko koga zanima može lako razumjeti sve epizode. Ovu sezonu podcasta podijelili smo na dvije podsezone - "Razbijanje mitova" i "Bolesti iz perspektive stručnjaka i pacijenta".

U podsezoni “Razbijanje mitova”, uz pomoć stručnih predavača, otkrili smo koji se to mitovi kriju u skincare-u, narodnoj medicini, GMO hrani i često korištenim lijekovima.

Na taj smo se način dotaknuli problematike mora pogrešnih informacija koje se šire u javnosti, pogotovo preko društvenih mreža te smo pomoću stručnjaka za navedena područja opovrgnuli ili utvrdili često uvriježena mišljenja.

Podsezona "Bolesti iz dvije perspektive" još je u procesu snimanja te će izlaziti u ožujku 2024. U navedenim epizodama ugostili smo stručnjake za navedene bolesti, ali i osobe koje su se s njima borile, kako bismo podigli svijest javnosti o raznim stanjima i bolestima koje se sve češće javljaju u današnjem svijetu, ali također i pružiti podršku svima koji se s njima susreću.

Dobivate li podršku i od Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta?

Ana: Općenito dobivamo veliku podršku i od strane profesora i od kolega s fakulteta. Rad i trud koji svi skupa ulažemo u ovaj projekt stvarno se vidi na van i velika većina to iznimno cijeni.

Predstavljanje podcasta na seminaru

Kolege s fakulteta prate naš sadržaj te nam pomažu unaprijediti epizode. Također, profesori (izv. prof. dr. sc. Ivana Perković i prof. dr. sc. Lidija Bach Projecky) našeg fakulteta sudjelovali su kao stručni gosti u dvjema epizodama prve sezone.

Osim toga, bili smo pozvani sudjelovati na raznim konferencijama koje se bave biomedicinskim temama te smo tamo predstavili podcast.

Kako birate stručnjake koji će gostovati u podcastu?

Iva: Nakon što odaberemo teme i voditelje epizoda, na njima je da potraže stručnjake u tom području. Najčešće to uključuje pretraživanje interneta i znanstvenih radova. Iako taj dio primarno odrađuju voditelji, ukoliko netko iz tima zna za nekog stručnjaka u tom području, naravno predlaže ga.

Prije snimanja svih epizoda održimo sastanak sa cijelim timom i usuglasimo se koga ćemo pozvati. Izuzetno nam je važno da su gosti stručni u navedenoj temi, ali i da imaju dobre govorničke vještine te da neke kompleksne teme našoj publici mogu predstaviti na jednostavan način.

Kako birate koje ćete obrađivati, s obzirom na to da ima i pojedinih tema epizoda koje su od iznimne društvene koristi?

Iva: Prva sezona bila je namijenjena ponajprije studentima biomedicinskog područja, tako da smo birali teme o kojima mislimo da je važno pričati i dodatno se educirati. Upravo je bioterorizam jedna od epizoda snimljena u 1. sezoni, u kojoj su epizode ipak malo kompleksnije za razumijevanje bez prethodne podloge.

Studiraj na Harvardu Želiš studirati na prestižnom Harvardu? Prijavi se za stipendiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Za razliku od prve sezone, teme druge sezone prilagođene su široj javnosti jer smo u međuvremenu uvidjeli kako postoji mnoštvo tema koje se mogu obraditi na znanstveni, ali i jednostavniji i svima jasniji način.

Teme podsezona su prva stvar koju biramo, a to radimo na način da zajedno raspravljamo i predlažemo teme koje se čine zanimljive te ujedno i stručne, a koje bismo mogli predstaviti široj javnosti na jednostavniji način i od kojih bi na kraju dana javnost imala neku korist.

Filip Simić, voditelj, i gošća mag. pharm. Maja Ostrman

Nakon što odredimo glavnu tematiku podsezone, prilagođavamo joj teme epizoda, a voditelji određenih epizoda traže odgovarajuće goste i slažu koncept epizode.

Što možemo očekivati od budućnosti podcasta „Pod Mikroskopom“?

Loren: Definitivno bi htjeli nastaviti sa snimanjem podcasta jer ima još mnogo tema koje nismo stigli do sada obraditi, a imaju veze s našom strukom te mogu biti iznimno korisne i zanimljive široj javnosti. Puno je tu još neiskorištenog potencijala i vjerujem da će svaka nova sezona biti sve bolja i bolja.

Kako dio studenata koji je trenutno u timu uskoro završava svoje studiranje, voljela bih da se u izradu sljedeće sezone priključe novi članovi koji će donijeti nešto novo i drugačije i vjerujem dodatno unaprijediti naš podcast. Naravno mi kao stari članovi uvijek ćemo biti tu za pomoć i podršku novim generacijama podcast tima.

 


 

Farmaceutsko-biokemijski fakultet podcast pod mikroskopom studentski projekti studenti FBF-a studentski podcast edukacija o znanosti

Još vijesti