Petak 13.

U narodu se petak 13. smatra nesretnim danom, ali zašto je to tako i ima li razloga tako misliti? Dok jedni smatraju da je riječ o praznovjerju, drugi slijepo vjeruju da će im se nešto loše dogoditi baš na taj dan.

To je samo običan dan, ali ima nekoliko razloga zbog kojih se taj datum smatra nesretnim, a odgovor je u dalekoj prošlosti. Vjerojatno ste čuli da postoji i serijal filmova „Petak 13.“ koji je jedan od najpoznatijih horor serijala.

Zabluda oko petka 13. ukorijenjena je u zapadnu civilizaciju, a podrijetlo praznovjerja počinje smrću Isusa Krista. Naime, u petak ga je izdao Juda Iškariotski , a on je bio 13. čovjek za stolom gdje je Isus održao posljednju večeru sa svojim sljedbenicima. Upravo zbog toga su se dan petak i broj 13 smatrali nesretnim, piše The Independent.

Spomenuta veza nije bila postavljena sve do 19. stoljeća, sve dok Henry Sutherland Edwards nije napisao biografiju slavnog skladatelja Gioachina Rossinija i posebno istaknuo datum njegove smrti kao značajan, a bio je to petak 13.

Postoji još nekoliko ideja zašto je baš petak 13. nesretan, ali nema razloga za brigu.

Petak 13 nesretan dan praznovjerje teorija Rossini najpoznatiji horor serijal

Još vijesti