Djevojka spava za radnim stolom.

Najgora je ona noć prije ispitnog roka. Osim što ju vjerojatno do zadnjeg atoma snage provedete za knjigom i skriptama, znate da je također bitno pokušati se odmoriti i naspavati, kako bi vam mozak uopće funkcionirao na ispitu.

Od silne preopterećenosti informacijama, stresom i tremom, ali i viška kofeina kojime se pokušavate održati u budnome stanju, vrlo je moguće da ćete večer prije ispita otkriti sve „čari“ nesanice. Svi koji su doživjeli nemogućnost da zaspu iako im spava tijelo i osjećaju se izmoreno, znaju da nesanica uopće nije zabavna.

Srećom pa postoje znanstvenici koji se bave proučavanjem sna i spavanja, poput Arica Prathera, koji za Mind Body Green nudi tri savjeta da lakše uhvatite te prijeko potrebne sate sna prije velikih i odlučujućih trenutaka u životu, bio to ispitni rok, obrana diplomskog rada, razgovor za posao ili preseljenje u drugu zemlju.

Krevet neka bude samo za spavanje i opuštanje

Koliko vas uči u krevetu? Priznajte! Jednom kad nastupi ukočenost i u omiljenom stolcu ili fotelji počnete nalikovati škampu, a ne ljudskome biću, vjerojatno ćete dobiti ideju da se malo „ispružite“ i nastavite učiti u krevetu. Ovo bi moglo biti pogubno za vaš san!

Ako u krevetu obavljate bilo kakve zadatke, učite ili ga koristite kao mjesto na kojemu radite na daljinu, mozak će upravo ovu lokaciju povezivati s poslom, a svi znamo što to znači – nema spavanja!

Srećom, čak i ako ste razvili ovu negativnu asocijaciju, moguće ju je lako ispraviti. Pokušajte učiti i obavljati akademske zadatke u drugoj prostoriji, a ako vam je na raspolaganju samo skučena domska sobica, pokušajte učiti za stolom, barem fizički distancirani od kreveta, iako ga vidite.

Djevojka kunja za radnim stolom.

Ako pak u krevetu postanete nemirni dok pokušavate zaspati, ustanite i radite nešto drugo, bilo da se radi o čitanju, pripremanju sendviča ili kratkoj šetnji do toaleta i natrag.

Pokušajte s paradoksalnom namjerom ili obrnutom psihologijom

Kako pojašnjava ovaj znanstvenik, paradoksalna namjera temelji se na ideji da radite upravo ono suprotno od onoga što želite postići.

Dakle, ako ležite u krevetu, a san vam ne dolazi na oči, pokušate se potruditi da i dalje ostanete budni. Istraživanje je pokazalo da osobe koje primijene ovu metodu brže zaspu ono osoba koje se samo nastave „roštiljati“ u krevetu.

Nastavite ležati u krevetu

Ako vam se ne da ustati iz kreveta, dobro je jednostavno nastaviti ležati. Ako i niste postigli cilj da zaspete, odmaranje u krevetu također se ubraja u načine da se opustite i napunite baterije.

Osim toga, ako se riješite psihološkog pritiska da zaspete, tijelo će se vjerojatno automatski opustiti, nakon čega ćete utonuti u san.

Još vijesti