Galerija Domaća hrana u plastičnim posudicama Namirnice u frižideru Domaća hrana u plastičnim posudicama +2 Domaća hrana u plastičnim posudicama

I dok se podrazumijeva da u ovim kulinarskim "blagodatima" svaki student uživa kad se za vrijeme praznika vrati kući, često je i slanje paketa domaćih proizvoda od susreta do susreta, kako po studentima kad se vraćaju u svoj studentski smještaj, tako i autobusima i vlakom kad nisu u prilici doći kući.

Domaća jaja, mandarine, ajvar, kobasice, čvarci, ukiseljeno povrće, sarma… samo su neki od proizvoda koje roditelji brižno i marljivo pakiraju svojoj djeci koja studiraju i šalju, kako god je moguće.

I unatč menzama, pekarnicama i fast food restoranima, ovo je i dalje neizbježan dio prehrane mnogih domaćih studenata, ali i onih u regiji.

Ekipa Telegrafa uvjerila se da se beogradski studenti još hrane i "iz torbe", iako je menza povoljna, a fast food restorani niču na svakom uglu.

Nekada je slanje hrane bio ritual, a neke mame znale su svoju djecu opskrbiti kuhanom hranom, "na žlicu" i za po nekoliko dana, a ponekad i za čitav kat doma ili barem cimere.

Dvaput, triput mjesečno pakira torbu domaćih proizvoda

Studentica srpskog jezika iz Valjevske kamenice M.A. kaže da joj pomaže to što njena obitelj ima vlastitu hranu, te da ona obično sama nosi hranu od kuće.

"Mi u u Valjevskoj kamenici imamo našu hranu. Imamo stoku koju čuvamo i kada odem kući uvijek ponesem suho meso. Kući se vraćam otprilike dvaput ili triput mjesečno, tako da ne maltretiram svoje roditelje da mi šalju hranu, već sama spakiram i ponesem putnu torbu", kaže ona. "Osim mesa, jedem i jaja. Ona imaju proteine. Pored toga što idem u studentsku menzu, hrana koju mi pošalju moji mi mnogo znači", dodaje.

Student ekonomije iz Požarevca N.M. kaže da mu tokom studiranja najviše pomaže studentska menza u koju redovno odlazi, ali, kako kaže, to nije dovoljno, pa mu u zdravoj prehrani pomažu i roditelji koji mu šalju hranu.

Grah u plastici

"U studentskoj menzi koristim dva obroka. Šezdeset obroka mi pomaže da se sa jedne strane dobro hranim, a s druge strane, na taj način uštedim pare, da ih trošim za druge stvari", priča on.

Od hrane najviše voli tijesto, obožava, kaže on, kada mu roditelji pošalju bakin kolač ili štrudlu tokom vikenda.

Džem i ajvar za koncentraciju za najteže ispite

Student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu D.D. tvrdi da je pri kraju studiranja i da mu je neophodna koncentracija za najteže ispite, a najmirniji je kad namaže džem ili ajvar na šnitu kruha.

"Roditelji mi obično pošalju zamrznutu hranu, kao što su piletina i bijelo meso, ali ja najviše volim namirnice poput džema i ajvara. Pa zbog toga im sam kažem da mi to pošalju, kako ne bi zaboravili“, govori.

izvor: Telegraf.rs

Još vijesti