Kako očuvati hranu?

Uz inflaciju koja je utjecala na povećanje cijena i smanjenje kvalitete života, u Hrvatskoj dolazi do pojave još jednog negativnog trenda.

Naime, iako velik broj građana spada u ekonomski ugrožene skupine, u Hrvatskoj se baca preko stotine tisuća tona hrane, a velik broj te hrane bilo je iskoristivo i mogla se donirati - prenosi Slobodna Dalmacija.

U skupinu ekonomski ugroženih stanovnika, osim umirovljenika i nezaposlenih građana, spadaju i studenti. Iako se većina njih hrani u studentskim menzama, nemaju svi mogućnost u iste odlaziti tri puta dnevno.

S toga vam donosimo pregled savjeta koji će vam pomoći pri očuvanju i skladištenju hrane.

Planirajte obroke i sastavite popis kupovine

Stvaranje liste namjernica, prije same kupovine, najjednostavniji je način sprječavanja stvaranja otpada.

Na popis stavite proizvode koje najčešće konzumirate i za koje ste sigurni da neće istrunuti u pozadini vašega hladnjaka. Ako prijevremeno sastaviti listu kupovine i vjerno je se držite, zasigurno ćete smanjiti količinu bačene hrane i potrošenog novca. Praćenje iste pomoći će vam da u potpunosti iskoristite kupljenu hranu te da tijekom kupovinu ne potrošite više nego što je potrebno.

Skladištenje hrane

Uz pravilno skladištenje prehrambenih proizvoda, njihov vijek možete produžiti i za nekoliko tjedana.

Namjernice možete spremiti u zasebne posude s poklopcem. Na posude zalijepite traku i flomasterom (krupnim slovima) napišite rok trajanja. Tako ćete znati koje proizvode bi trebali potrošiti prije, a koji mogu još neko vrijeme stajati u hladnjaku.

Pametno kuhanje

Kuhanje bez stvaranja velike količine otpada jednostavno je i manje stresno.

Unaprijed planirajte svoje obroke te kreativno iskoristite sve sastojke kojima se bliži kraj roka trajanja. Na internetu pronađite recept koji sadržava sastojke koje niste u potpunosti iskoristili. Čak i kore raznog voća i povrća možete iskoristiti za izradu čajeva, krema i drugih kozmetičkih proizvoda. Također, budite oprezni s veličinom kuhanih porcija. Bolje je napraviti manje hrane nego bacati višak iste.

Ne bacajte ostatke hrane!

Ne bacajte ostatke obroka, čak i ako se radi o maloj količini.

Na internetu, vrlo lako, možete pronaći recept u kojem ćete iskoristiti hranu koja bi vam inače završila u smeću, a ako to ne želite, vrlo lako možete ostatak hrane dati nekom drugom.

Uz uspješno praćenje ovih savjeta, možete uštedjeti velik dio novaca i jesti kvalitetne i kuhane obroke cijeli mjesec ili razveseliti druge studente koji taj dan nisu stigli ili nisu mogli pripremiti svoj obrok.

Još vijesti