Od prvog listopada u Zagrebu se koriste plave vrećice

Predstavnici zagrebačkog holdinga uz asistenciju gradonačelnika Zagreba, Tomislava Tomaševića početkom rujna predstavili su novi sistem po kojemu će se odlagati i odvoziti komunalni otpad te su s prvim listopadom uveli nove vrećice za miješani komunalni otpad, koje su izrađene od recikliranog materijala, a poznate kao ZG "plave vreće" za smeće.

Bravo Emile! Sam očistio dvorište doma: 'Ako ne možemo očekivati da pokupe smeće koje ostave, kako ćemo očekivati išta više od njih?'

Po ovom sistemu odvožnje i odlaganja otpada, korisnici usluge plaćat će fiksnu mjesečnu naknadu za odvoz otpada, odnosno minimalnu cijenu javne usluge propisanu Zakonom o gospodarenju otpadom, a odlaganje miješanog komunalnog otpada će se plaćati kroz kupnju specijaliziranih vrećica.

Paket od 10 vreća najveće zapremnine košta 80 kuna

Vreće za miješani komunalni otpad od početka listopada trebala bi imati sva kućanstva, a nabaviti ih se mora o svom trošku. Dostupne su u većini trgovačkih centara u tri varijante.

Cijena vreća također ovisi o volumenu same vreće, a svi paketi sadrže tek deset vreća za smeće. Vreće od 10 litara tako koštaju 20 kuna, one od 20 litara 40 kuna, a najveće vreće za smeće veličine 40 litara dosežu cijenu od čak 80 kuna.

Dok inflacija u svim poljima ne štedi nikoga pa ni studente ovaj novitet mogao bi biti još jedan od mnogih udaraca po džepu ove ekonomski ranjive demografske skupine.

Rado će odvojiti novac, ako to garantira pozitivnu ekološku i klimatsku promjenu

Nekolicinu studenata smo upitali shvaćaju li potrebu i funkciju uvođenja ovakvih mjera ili ne. Na pitanje smo dobili raznolike odgovore, ali se svi u jednom ipak slažu: mora doći do neke promjene kako bi se klimatska situacija poboljšala, za neke ovo je prvi pravi korak.

Studente očekuje 2000 više stipendija, još vrijednijih no prije Vlada RH studentima odsad nudi 2000 stipendija više: Dižu i iznos potpore – provjerite za koliko!

Ekološki osviještena Marta, studentica Fakulteta hrvatskih studija napominje da već dugo reciklira i odvaja otpad te da se veseli poboljšanju stanja u gradskom prostoru i da joj za tako nešto nije teško odvojiti određenu svotu novaca, ali tvrdi da se cijela situacija preuzimanja i kupovine vrećica bespotrebno zakomplicirala.

"Treba proći neko vrijeme da se svi naviknemo i naučimo. Kažem meni je to okej, samo da ne kompliciraju sa svim tim dodatno", govori Marta.

S Martom se slaže i studentica etnologije na Filozofskom fakultetu, koja smatra da će ova odluka pridonijeti poboljšanju trenutne situacije s gomilanjem otpada u Zagrebu te optimistično vjeruje da će ju to i samu potaknuti na razvrstavanje otpada.

Cijena vrećica nije zanemariva

"Ako će to stvarno dovesti do neke promjene i ako će se poraditi na tome da se to razvrstano smeće nastavi razvrstavati i na odlagalištima, onda super", govori za MojFaks.

Cimeri Dorotea i Dino tvrde kako im je ova mjera stvorila probleme jer je stavljena na snagu od prvog u mjesecu kada oboje nemaju novaca i jer nisu razumjeli novi sustav odlaganja.

"Moramo nabaviti nove vreće i OK, radit ćemo to. Trenutno nam je to tlaka i dodatni trošak, ali opet tko će ako ne mi, ne možemo očekivati od starijih generacija da će se baviti svjetskim problemima jer su drugačije naučeni. Prijatelji mi kažu da im nitko od susjeda ne odvaja. Svi se nekako snalazimo. Mislim da će kad tad netko od nas dobiti opomenu, ali trudit ćemo se izbjeći te kazne jer ne mogu i to plaćati", dodaje k tome Dorotea.

Kako do novca, kad nam najviše treba? Odlične vijesti za sve koji su strahovali od poskupljenja u hrvatskim menzama

Studentica završne godine na Sveučilištu Vern, Sara oprečnog je stava. Tvrdi da nije dovoljno informirana o njima, da razumije potrebu uvođenja istih, ali u isto je vrijeme i skeptična prema obećanjima o poboljšanju situacije s otpadom u gradu i na odlagalištima otpada.

Također ističe da će rado žrtvovati nešto svojih financija ako će to pridonijeti pozitivnoj promjeni.

Iako su spremni odvojiti dio svojih mjesečnih primanja, većina izvora se slaže s činjenicom da bi vreće trebali biti besplatne za studente u privatnom smještaju jer su one još jedan dodatni trošak koji bi u ovo vrijeme rado izbjegli.

Neki imaju pravo na besplatne vrećice, ali studenti ne

Ovdje treba podsjetiti da u određenim okolnostima, sugrađani mogu ostvariti pravo na besplatne vrećice. Naime, Grad Zagreb osigurava besplatne vrećice onima koji koriste reciklažna dvorišta, biootpad odlažu u kompostere, obiteljima s djecom do tri godine starosti ili pak odraslim osobama koje zbog zdravstvenih poteškoća koriste pelene za odrasle.

S obzirom na ranjivost studenata kad su inflacija, poskupljenje režija i troškova života općenito u pitanju, ali i kontekstu paketa mjera pomoći Vlade RH, a kojime su određenm mjerama obuhvaćeni i studenti, o mogućnosti uvođenja besplatnih standardiziranih vrećica za studente i načinu naplate istih u studentskim domovima upit smo poslali Gradu Zagrebu.

Odgovor smo dobili na pitanje o načinu naplate istih u studentskim domovima, dok je odgovor o načinu naplate za studente u privatnom smještaju izostao.

Za studente u domovima vrijedi pravilo poslovnog subjekta

Kako nam javljaju iz Grada Zagreba, studenti korisnici studentskih domova pojedinačno ne plaćaju uslugu odvoza otpada, već poslovni subjekt u kojem žive i koji je dužan osigurati način i provedbu razvrstavanja otpada sukladno trenutno važećim odlukama.

"Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba ( SGGZ 7/22) razvrstava korisnike javne usluge u dvije kategorije: korisnik kućanstvo (građani) i korisnik koji nije kućanstvo (poslovni). Cjenik pružanja javne usluge također prepoznaje ove dvije kategorije. Cijena obavezne minimalne javne usluge za kućanstvo je 45 kn s PDV-om (fiksni dio), a za poslovne korisnike je 90 kn s PDV-om (fiksni dio)", navode u odgovoru.

Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Vlada RH usvojila izmjene zakona koji studentima omogućava višu zaradu – bez oporezivanja

Kako dalje pojašnajvaju, studentski, učenički i umirovljenički domovi pripadaju kategoriji poslovnih subjekata.

"Poslovni korisnici koji ne posjeduju vlastiti spremnik za miješani komunalni otpad već ga dijele s korisnikom kućanstvo moraju kupovati standardizirane vrećice, a oni koji imaju pojedinačni ugovor s davateljem javne usluge ne moraju odlagati miješani komunalni otpad unutar standardiziranih vrećica, već direktno u spremnike pod ugovornom obvezom", dodaju za kraj.

Na podsjetnik da nam nisu pružili odgovor koji bi se ticao studenata u najmu privatnog smještaja, a kojih je u Zagrebu svakako više no onih u domovima, odgovor do objave ovog članka nije stigao.

plave vrećice Zagreb Otpad reciklaža Tomislav Tomašević Miješani otpad

Još vijesti