Sunce emitira svjetlost u neprekidnom spektru boja

Ako ste se nekad pitali koje je boje Sunce, je li možda žuto ili bijelo? Znanost ima odgovor – ima jedne i druge boje, ali isto tako nije niti isključivo žuto, a ni bijelo. Ono je ustvari te dvije boje zajedno, ali i još mnogo boja. Sunce emitira svjetlost u neprekidnom spektru boja.

Prema W. Dean Pesnell-u (NASA-in znanstvenik) Sunce bi izgledalo zeleno kad bi naše oči mogle podnijeti gledanje u njega. Sunce izgleda bijelo zbog svoje svjetline, a nekad vam se zbog načina na koji funkcionira naša atmosfera (molekule u atmosferi raspršuju sunčevu svjetlost) može učiniti da je žuto, narančasto ili crveno.


Zbog atmosfere, Sunce prilikom zalaska poprima crvenkastu nijansu budući da se plava svjetlost koja je kraće valne duljine rasprši, a do našeg oka dolazi žuta i crvena svjetlost koja je duže valne duljine.

Međutim Sunce neće uvijek biti bijele boje, naime kada se sav vodik u jezgri pretvori u helij, doći će do širenja sunčevog omotača koji će u potpunosti „progutati“ Merkur i Veneru, a na Zemlji više neće biti moguće preživjeti.

U tom trenutku Sunce će poprimiti tamno crvenu nijansu to jest postat će crveni div, a naposljetku će se pretvoriti u bijelog patuljka. Naravno, govori se o procesu koji će naravno trajati 10 milijardi godina.

sunce boja nasa znanost Atmosfera jezgra

Još vijesti