Nezadovoljni studenti ne planiraju prestati.

Nedavno smo pisali o studentima u Italiji koji prosvjeduju zbog previsokih stanarina, a u sličnoj su situaciji i britanski studenti. Kako piše BBC, britanski su studenti okupirali zgrade Sveučilišta u Manchesteru prosvjedujući protiv previsokih stanarina.

U ovoj je akciji sudjelovalo više od 250 studenata, a protiv 11 studenata je pokrenut i stegovni postupak. Institucija je poručila kako je 11 studenata zastrašivalo i ozljeđivalo osoblje, a optuženi studenti su poručili kako su optužbe protiv njih lažne.

Oko 250 studenata otkazalo je uplate u siječnju i zahtijevalo smanjenje stanarine za 30 posto u domovima, tvrdeći da imaju problema s kupnjom hrane usred sve većih troškova života.

Manja skupina tada je zauzela zgradu Sveučilišta u Manchesteru.

Studenti tvrde da ih lažno optužuju

Skupinu su kasnije uklonili sudski izvršitelji, a pojavile su se i video snimke na kojima se vidi kako su neke iznijeli kroz vrata.

Predstavnik Sveučilišta u Manchesteru je rekao da „poduzima disciplinske mjere protiv malog broja studenata povezanih s nezakonitim zaposjedanjem sveučilišnih zgrada tijekom više tjedana“.

„Razlozi za to su ozljede i zastrašivanje našeg osoblja koje obavlja svoj posao, što ne možemo prihvatiti. Također je prouzročena materijalna šteta i značajan prekid osnovnih aktivnosti, uključujući premještanje nastave u kratkom roku“, priopćili su sa Sveučilišta.

S druge strane, studenti su rekli su da su optužbe protiv njih „lažne“ i da ih sveučilište „pokušava lažno predstaviti kao malu, ekstremnu i nasilnu skupinu“.

Rekli su da je sveučilište „potpuno“ zanemarilo razloge „zbog kojih osjećaju potrebu prosvjedovati“ i da „pokušava upotrijebiti kolektivno kažnjavanje, optužujući studente da su odgovorni za radnje za koje nemaju dokaza da su upleteni“.

Prosvjeduju i protiv ukidanja mjesta predavačima

Prosvjeduju i studenti Sveučilišta u Brightonu i to protiv planova za ukidanje radnih mjesta predavačima. U znak prosvjeda su zauzeli urede u zgradi. U priopćenju Solidarity Group Sveučilišta u Brightonu objavljenom na Instagramu navodi se da se prosvjeduje protiv planova da se otpuste predavači i ostalo osoblje, piše BBC.

Muškarac, koji se predstavio samo kao Neil, rekao je da je akciju poduzela „autonomna skupina koju podržavaju“.

„Oni su voljni i spremni ostati tamo dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Njihovi zahtjevi su vrlo jednostavni, da treba stati na kraj tim otpuštanjima, a prorektor treba pronaći alternativne načine da pokrije ovu rupu u financiranju koju su stvorili lošim financijskim upravljanjem“, rekao je.

Spomenuo je da se prosvjednici boje da bi njihov studij mogao biti ugrožen ako se nastavi s gubicima radnih mjesta.

Sveučilište se trenutačno savjetuje s osobljem i sindikatima o planovima za otpuštanjem 110 radnih mjesta, za koje se kaže da se nadaju postići uglavnom dobrovoljnim otpuštanjem.

Sveučilište Brighton odbilo je komentirati situaciju, ali je potvrdilo da je ured prorektora zauzet.

Prosvjedi velika britanija visoke stanarine otkazi ukidanje radnih mjesta

Još vijesti