Hrvatska zastava.

Osim novog popisa stanovništva, čije smo rezultate nakon dugih 10 godina napokon dočekali i objavljeni su prošle godine, Državni zavod za statistiku uveo je još jednu novu opciju.

Podaci vezani uz tu opciju su opet vezani uz popis stanovništva koji je proveden krajem 2021. godine, a čiji su rezultati objavljeni prošle godine. Opcija omogućava da provjerite koliko ljudi u Hrvatskoj s vama dijeli isto ime, prezime ili čak oboje u kombinaciji.

Naime, preko njihova sustava možete upisati samo svoje ime, samo svoje prezime ili oboje odjednom, a prema zadnjem popisu stanovništva se prikažu podaci osoba u Hrvatskoj koji s vama dijele samo isto ime, samo isto prezime ili imate zajedničko i ime, ali i prezime. Kako navode na toj web stranici koja je dostupna OVDJE, ne prikazuju se rezultati koji su manji od 10 zbog zaštite pojedinačnih podataka.

Koliko ima Ivana, Lucija ili Marka?

Što znači da ako u Hrvatskoj postoji manje od 10 osoba s vašim imenom, prezimenom ili kombinacijom ove obje stavke, ti rezultati se neće prikazati. No, prikazat će se svi drugi koji su veći od 10, a od ostalih napomena Državni zavod za statistiku napominje da ako tražite prema imenu ili prezimenu koje se sastoji od dviju ili više riječi, između njih je potrebno unijeti samo jedan razmak ili crticu kako bi ih sustav mogao prepoznati.

Čak i ako imate „neobičnije“ ime koje sadrži slova, a da nisu dio hrvatske abecede, sustav će njih, također, prepoznati. Iako nas je prema posljednjem popisu manje od 4 milijuna na području cijele Hrvatske, neki podaci su zaista zanimljivi, pogotovo ako imate česta imena kao „Ivan“ i prezimena poput „Horvat“.

izvor: web.dzs.hr

Državni zavod za statistiku dzs imena i prezimena u hrvatskoj isto ime isto prezime Popis stanovništva 2021

Još vijesti