Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Diplomirala na temu alkarskih odora: s majkom priređuje modnu reviju u čast 300. Alke

MojFaks | Događanja, 31.07.2015.Diplomirala na temu alkarskih odora: s majkom priređuje modnu reviju u čast 300. Alke

Ove godine naša najpoznatija viteška igra Alka slavi 300. rođendan, a ove će godine, možda snažnije no ikada svoj rođendan proslaviti i u znaku mode.

Svatko tko je bar jednom pogledao Sinjsku alku i odore natjecatelja mogao je primijetiti da su moda i sinjski junaci tijesno vezani. Upravo iz tog razloga, zagrebačka dizajnerica Vesna Milković, Slavonka po rođenju, Dalmatinka po korijenima i zaljubljenica u narodno blago, pokazat će Sinjanima i gostima poveznicu između sinjskih junaka i fenomena mode.

Vesna radi i djeluje zajedno sa svojom kćerkom Marijom koja je 2010. godine na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, smjer dizajn odjeće, diplomirala upravo na temu alkarskih odora. Naklonost prema Alci traje već godinama, kaže Vesna, inače pravnica koja je u jednom momentu ostavila uredski posao i predala se staroj ljubavi - promicanju hrvatske etnobaštine i tradicijskih obrta kroz modni dizajn.

Izložba pod nazivom “Alkarica” započet će modnom revijom 1. kolovoza u prostorijama Alkarskih dvora, a kad se raziđu manekenke i uzvanici, posjetitelji će sve do 16. kolovoza, nekako sa završetkom cijele fešte, moći u istom prostoru razgledati kolekciju moderne odjeće inspiriranu alkarskim odorama, odjećom momaka, alajčauša, vojvoda...


foto: Facebook@JadranKale

Bit će tu bluze, hlače, suknje, kaputi, mantili, vjenčanice, torbe, kravate, pojasevi, pa čak i balerinke s prepoznatljivim “viteškim” ornamentima. Sve zavidne izrade iz Etno butika Mara, brenda koji je posljednjih godina osvojio ne samo domaću nego i publiku širom svijeta.

"Već godinama radim alkarske ornamente, najviše na kaputima, i čini se da je to kupcima i najomiljeniji model. Isto tako je i “alkarska” vjenčanica najprodavaniji model. Prije nekoliko godina sam bila na Alci i naravno da sam bila fascinirana i inspirirana cijelim događajem. Svakom kupcu, strancu, turistu rado objasnim od kuda je motiv koji kupuje i što predstavlja te ispričam priču, pa tako i o Alci. Eh da, ali kad to treba na engleskom objasniti, što je Alka, alkari, kako konjanik gađa u obruč, pa što je “u sridu”... uh, polomim jezik."

Jer, kao što Škoti imaju kilt ili Indijci sari, mi imamo deseterostruko više za pokazati.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Facebook@EtnoButikMara


Alka300. obljetnicamodna revijadiplomirala na temu alkarskih odoraTTFVesna i Marija MilkovićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se