Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Život zaposlenih studenata: 'Noću konobarim, danju radim u trgovini...'

MojFaks | Događanja, 11.09.2015.Život zaposlenih studenata: 'Noću konobarim, danju radim u trgovini...'

Koliko su plaćeni studentski poslovi i mogu li studenti samostalno živjeti i financirati se u potpunosti uz redovan studij?

Student servisi prepuni su oglasa za koje kakve studentske poslove. Ima tu svega i svega, od konobarenja, hostesiranja pa sve do poslova vezanih za ekonomiju, pravo, novinarstvo i druge. Za svakoga po nešto, objavljuje Radio Student na svom portalu.

Kada govorimo o studentskim poslovima, obično se radi o satnici koja u prosjeku iznosi oko 17 kuna. Netko tko se samostalno financira, samostalno živi i k tome je još i redovan student, mora se itekako pomučiti kako bi izbalansirao sve ove obaveze.

Josip Dumančić, redovni student ekonomije, već dvije godine radi dva posla paralelno uz studij. Obično radi vikendima. Noću kao konobar, danju u trgovini alata.

"Između akademskih obaveza, posla i dakako, zabave balansiram dobro upravo zbog pravilne organizacije vremena. Ponekad je iscrpljujuće, ali kad uspijem sve osjećam se ispunjeno", kaže Josip te dodaje da si dozvoli i pokoji izlazak te putovanje, sve uz dobru organizaciju. Napominje kako mu roditelji plaćaju školarinu, a on sa svojom zaradom u cijelosti pokrije vlastite potrebe.

Teško da netko može bez ikakve pomoći preživjeti od studentskih poslova, a da pritom ne zanemari studentske obaveze. Pogotovo ako student nije u svom domu nego financira još i smještaj.Primjer za to je Marija Dolečki, studentica Fakulteta političkih znanosti, koja je u svom životu radila raznorazne poslove kako bi se sama uzdržavala tijekom studija. Ona naime, živi u Zagrebu u iznajmljenom stanu koji dijeli s cimericom, a roditelji su joj u rodnom Karlovcu.

Iako joj oni plaćaju stanarinu, Marija sama uspijeva pokriti sve ostale troškove: od režija, hrane, izlazaka do odjeće i kućnih potrepština. Redovan je student s vrlo dobrim prosjekom, te vrijedno radi u struci kako bi napravila temelj za buduću karijeru.

Nije lako. Nitko to nije niti rekao. Upornost i trud se itekako isplate. Ovakvih primjera ima puno, što nam na neki način dokazuje da su hrvatski studenti vrijedni i snalažljivi, te da posla uvijek ima za one koji žele raditi.

Najbitnije je zapamtiti, prema riječima svih zaposlenih studenata: ORGANIZACIJA JE KLJUČ USPJEHA!

L.B./izvor: Radio Student
foto: Freeimages


studentski poslovistudiranje i financiranjeposaosatnicaorganizacijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se