Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

7 od 10 mladih s diplomom nezadovoljno prvim poslom: 'Poslodavci ne koriste naš potencijal'

MojFaks | Karijera, 29.07.2016.7 od 10 mladih s diplomom nezadovoljno prvim poslom: 'Poslodavci ne koriste naš potencijal'

Mladi ljudi današnjice imaju tu nesreću da na tržište rada izlaze u nezgodnom trenutku što bi se moglo negativno odraziti na njihovo zarađivanje tijekom cijeloga života.

Sedam od deset akademski obrazovanih zaposlenih mladih tvrdi da se osjećaju premalo angažirano na svom prvom poslu jer poslodavci ne iskorištavaju sav njihov potencijal, talent i znanje, pokazalo je godišnje istraživanje Accenture Strategyja u Velikoj Britaniji.

Ova se brojka u odnosu na prošlu godinu povećala za 9%, a čak 9 od 10 ispitanika izjavilo je da unutar pet godina planiraju promijeniti poslodavca.

Nesigurno tržište rada, post-recesijska ekonomija, sve skuplji troškovi života i školarina u studentima sve više osvještajavu potrebu da dobro razmisle prije upisa na određeni fakultet. Upravo je ovo razlog zašto su STEM zanimanja u svijetu sve popularniji odabir mladih i perspektivnih osoba.

...Tisuće mladih nakon fakulteta rade poslove za koje im uopće ne treba diploma...


Osim ove promjene u načinu razmišljanja prilikom upisa na fakultet, u Velikoj Britaniji događa se još jedna zanimljiva promjena: sve više studenata nakon prvostupničke diplome ne odlučuje upisati diplomski studij nego počinje tražiti posao. Postotak onih koji tako razmišljaju od 2015. godine povećao se sa 83 na 89%.

Većina diplomanata također je voljna završiti i neku praksu ili staž (67%) ili raditi prekovremeno vikendom (60%), a više od tri četvrtine njih voljno se i preseliti samo da dobiju posao.


foto: screenshot/accenture.com

Rezultati ovog istraživanja dolaze u trenutku kad je i izvještaj Resolution Foundation-a otkrio da su današnji mladi u nepovoljnom položaju što se tržišta rada tiče: zbog nesretnih okolnosti usred kojih pronalaze prve poslove, milenijska generacija vjerojatno će biti prva koja će zaraditi manje (oko 80 tisuća kuna) nego što su njihovi prethodnici zaradili su svojim dvadesetima.

Payal Vasudeva, jedna od direktorica Accenture Strategyja i jedna od autorica studije, kaže da su novi rezultati dobra vijest za poslodavce: "Sve ovo zvuči kao odlična vijest za poslodavce – velika većina mladih s diplomom koji su usredotočeni na karijeru fleksibilni su po pitanju satnica i mjesta rada. Izazov leži u tome da se optimalno iskoriste potencijali ovih diplomanata i zadovolji njihova ambicija kako bi se, ne samo privukli, već i održali na vrhu kao top zaposlenici."

Mladi koji su nedavno diplomirali sve su kritičniji prema tipu poslovnog okruženja u kojemu bi željeli raditi. Samo 24% ispitanika izjavilo je da bi htjelo raditi u velikim kompanijama. Vasudeva nastavlja: "Studiranje je postalo ogromna financijska odluka. Diplomanti žele imati osjećaj da će se novac i vrijeme koje su utrošili na diplomu isplatiti kroz korištenje vještina i znanja na poslu, no zapravo je sve veći broj mladih s diplomom koji rade poslove za koje im ona uopće ne treba."

Zato je zaključila: "Moramo se pobrinuti da mladi dobiju kvalitetnije informacije o zaradi i poslovnim prilikama koje nudi određena diploma te da vlada poveća broj stručnih praksi i prilika za stažiranje. Sveučilišta bi trebala napraviti više po pitanju pripreme studenata za zapošljavanje."

L.B./izvor: Accenture.com
foto: Shutterstock


zapošljavanjediplomaprvi posaonezadovoljstvoAccenture StrategyKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se