Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ove DVIJE STVARI ne mogu podnijeti: Domaći studenti otkrili zbog čega daju otkaz na poslu

MojFaks | Karijera, 11.06.2018.Ove DVIJE STVARI ne mogu podnijeti: Domaći studenti otkrili zbog čega daju otkaz na poslu

Dok studenti čekaju da zakon koji bi trebao regulirati njihov rad napokon stupi na snagu, i dalje marljivo obavljaju svoje poslove. Slušajući horor priče studenata kad su poslovi u pitanju, može se zaključiti da su neki od njih radili u lošem poslovnom okruženju ili ih je šef maltretirao pa je nemoguće ne upitati se: što studenti više ne mogu tolerirati na poslu?

Reklo bi se da "tko radi ne boji se gladi", ali uz tu krilaticu može se dodati i da "tko radi taj se nagleda i nasluša svega, a i istrpi štošta". Ne može se pobjeći od te istine jer neovisno o tome je li riječ o studentskom poslu ili ne, radnik će u nekom trenutku naići na lošeg šefa, kašnjenje ili neisplatu plaće, manjak kolegijalnosti pa čak i zlostavljanje.

Izvor: scst.unist.hr

U sličnim situacijama bili su i studenti koji obavljaju studentske poslove. Budući da u današnje vrijeme informacije kolaju "kao blesave", studentske priče o lošim poslovnim iskustvima možemo pročitati i čuti na svakom koraku. Upravo zato smo pitali sadašnje i bivše studente, koja, prosto rečeno, sr*nja, nisu više nikako ne mogu istrpjeti na poslu. Ovo su neki od odgovora:

"Radila sam neko vrijeme u Mustangovom dućanu i tu shvatila da više ne želim trpjeti loše šefove jer sam imala šeficu iz pakla. Radila sam ondje kao trgovac, a šefica je doslovno, vjerovali ili ne, brojala koliko često zaposlenici idu na toalet, koliko wc papira trošimo, koliko često mora kupovati sredstvo za čišćenje jer nas je gledala preko kamere dok smo nakon smjene čistili trgovinu. Dućan se zatvarao u 20 sati, a ja bih iz njega izašla tek u 21:30 jer sam morala sve usisati i oprati podove i police što mi nikada nije bilo plaćeno. Poslali su me i na godišnji dva tjedna na što sam pristala i nisam se bunila jer mi je jasno da studenti nemaju plaćeni godišnji, no, ubrzo je uslijedio mini šok. Dođem ja do dućana tipa dva dana prije kraja godišnjeg samo da vidim kako će ići smjene i kada ću raditi da bi mi zaposlenica rekla: 'Pa ti više ne radiš kod nas'. Ostala sam zabezeknuta na što je dodala: 'Tako šefica daje otkaz. Pošalje te na godišnji kao dva tjedna i više nikada se ne vratiš'. Nakon toga sam radila u jednoj drugoj trgovini odjećom i bilo mi je genijalno. Tamo sam tek shvatila koliko su u ovoj prvoj trgovini kršili zakon i prava radnika, ali sam isto tako shvatila da više ne bih mogla istrpjeti takvo suludo šefovsko ponašanje", bivša studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

...Od održavanja porno stranica do poziranja u gaćama: Najčudniji studentski poslovi u Hrvatskoj...


"Ono što ne mogu istrpjeti na studentskom poslu je nekolegijalnost kolega kad smo svi u istom loncu s ispitima i u problemu, a oni ne žele uskakati jer su sebični. Trenutno radim već dvije godine isti studentski posao – šećem pse u tvrtki Pets only i svakako bih pohvalila šeficu koja uvijek uskoči kada nešto treba", studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

...Studentski poslovi koji donedavno nisu postojali, a danas se svi otimaju za njima...


"Ne mogu istrpjeti odvratne šefove i nenormalne kolege. Zaista više nemam tolerancije i jako brzo bih dao otkaz ako bih osjetio da je tako nešto u pitanju. Jednom sam radio jedan studentski posao kao brucoš i skroz da prostite is*izdio jer je šef bio totalni luđak. Derao se stalno na nas studente, baš nije imao strpljenja gotovo za ništa. Jedna cura je redovite napadaje panike dobivala na poslu. Riječ je o ugostiteljskom poslu, a nekolegijalni kolege su također prava smrt za motivaciju i radnika. Jedan kolega student, iako se šef izderavao i na njega, redovito bi šefu cinkao ljude što rade itd. (iako ništa posebno niti veliko nije bilo u pitanju) i baš bio pravi š*pak tako da vjerujte – više nemam tolerancije", student Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Foto: MojFaks

"Za vrijeme studiranja davne 2010. ,u jednoj državnoj firmi bio preko ljeta ispomoć u uredu. Radio sam na kopirki, u moj kutak pičilo sunce pa je kopirka gorila. Mislim da je temperatura bila preko 50 stupnjeva, a nisu mi dali upaliti klimu zbog uštede. Izdržao sam tamo mjesec dana i otišao. Shvatio sam da više ne mogu istrpjeti loše uvjete rada. I to doslovno loše...", bivši student Geološkog odsjeka PMF-a.

"Zbog neisplate plaće sam otkantao nekoliko poslova i to je stvar koju definitivno ne mogu istrpjeti. Radio sam i fizičke i svakakve poslove pa plaća nije dolazila za seljenja, montaže i slično, a otkaz sam jednom dao na jednom mjestu gdje su totalno omalovažili moje znanje. Tu sam shvatio da ni to ne mogu trpjeti. Riječ je bila o poslu 'instruktora' u jednoj firmi za doškolovavanje odraslih", bivši student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.


...Predstavljen 'Plan za mlade': Studentski poslovi trebali bi se ubrajati u radni staž...


"Moje najgore studentsko radno iskustvo je bilo kad me tvrtka za koju sam redovno radila tijekom studija angažirala da budem hostesa na koncertu jednog glazbenog sastava. Poznati hrvatski političar iz desnog spektra koji je svirao tada u sklopu sastava je bio moja kontakt osoba pa sam ga morala, u sklopu posla, pitati kako izgleda struktura koncerta i ima li pauze kako bih im znala podijeliti cvijeće na vrijeme. Pitala sam ga iza koje 'pjesme' ja nastupam na scenu s cvijećem, a on me pošteno 'oprao'. Rekao mi je da se radi o skladbama i da se prvo naučim terminologiju. U pravu je, naravno. Međutim, njegov pristup je bio totalno krivi i nisam smatrala da je to bitno da bi shvatio poantu mojeg pitanja i dao mi odgovor. Degradirana (jer sam dobro radila svoj posao) i u bedu, predala sam to cvijeće, ali sam i zaključila da više takve stvari neću trpjeti na studentskim poslovima. Tako je i bilo", bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

...Dobra i loša iskustva: Saznali smo tko (i što) sve ljuti hrvatske studente koji žele raditi..."Nekolegijalnost i prepotentni šefovi su 'deal breaker' za mene što se tiče studentskih poslova. Znam da ne može biti sve idealno, ali ne mora biti niti odvratno. Jednom sam radila s djevojkom, također studenticom, koja je jako loše obavljala svoj dio posla pa kasnije krivila nas sve ostale, a nama trubila 'da je šefica to sve krivo povezala i da nije ona ništa rekla'. Jest da ni ta šefica nije baš bila pri zdravoj pameti, ali bome je veći problem bila ta cura", studentica Pravnog fakulteta u Splitu.

...Koliko su plaćeni najpopularniji poslovi među studentima u Hrvatskoj? Donosimo popis stvarnih satnica i poslova!...


"Na poslu ne podnosim omalovažavanje od strane bilo koga. Bio sam u situacijama kada su me drugi kolege studenti omalovažavali kao i oni stariji kolege koji nisu studenti, ali sam radio i s lošim šefovima pa znam i kako je to. Jako mi je važno da je šef donekle normalna osoba zbog koje neću imati grčeve u želucu", student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Zanimljivo je vidjeti da većina studenata spominje nekoliko negativnih stvari koje ne mogu istrpjeti na poslu, a to su: loši šefovi, nekolegijalni kolege, omalovažavanje i kašnjenje ili neisplata plaća. To znači da im je bitno radno okruženje, a ne samo novac što svakako pokazuje da je stvaranje zakona koji će regulirati studentske poslove pun pogodak jer će sada imati regulirana radnička prava. Nadamo se da to neće biti samo "na papiru".

Ivana Petrić
foto: Pixabay/Pixlr


studentski posloviposaoistrpjetišto studenti ne mogu istrpjetiloši šefoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se