Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kava ili predavanje? Student s FER-a osmislio aplikaciju za praćenje izostanaka s faksa

MojFaks | Karijera, 28.02.2017.Kava ili predavanje? Student s FER-a osmislio aplikaciju za praćenje izostanaka s faksa

Mislav Magerl je 23-godišnji student FER-a kojemu rad na raznim projektima nije stran. Njegova najpoznatija aplikacija za pregledavanje voznog reda tramvaja i autobusa ZetApp ima preko 15 tisuća aktivnih instalacija, ali sasvim smo sigurni da je osmislio drugu koja će premašiti ovaj broj korisnika...

Svi znamo da iza svakog uspješnog muškarca najčešće stoji žena, a u šali bismo mogli reći da je i u ovom slučaju tako. Kao što je teoriju relativnosti navodno osmislila Einsteinova punica, tako je i ideja za aplikaciju Izostanci stigla od ženske osobe u Mislavovoj obitelji – njegove sestre.

Mislavova sestra Marta i njena kolegica Ema studiraju na Učiteljskom fakultetu, a najdraži im je hobi putovanje. Prošli semestar dobile su priliku otputovati na tjedan dana, no našle su se u problemu jer nisu zapisivale dotadašnje izostanke s faksa pa nisu znale koliko im je još izostanaka ostalo "na lageru".


foto: screenshot@play store

"Uglavnom, došle su na ideju da imaju aplikaciju u kojoj će bilježiti izostanke. Mnogi ručno zapisuju izostanke na papir ili u neke bilješke, ali činilo im se da ako imaju aplikaciju baš za to da će ih motivirati da redovno bilježe izostanke", kaže nam Mislav.

S obzirom da već ima iskustva s izradom Android aplikacija nije mu bio problem napraviti niti ovu, posebice nakon uspješnice kao što je bio ZetApp. Iako mu je fakultet na kojem studira pomogao pružanjem znanja o tome kako raditi i programirati, tek je obavljajući studentsku praksu u jednoj agenciji "ispekao zanat" programiranja aplikacija.

...ZetApp: student osmislio aplikaciju koja vam olakšava putovanje Zagrebom...


"Aplikacija je vrlo jednostavna", uvjerava nas. "Na početku korištenja potrebno je dodati predmete koje imaš na faksu. Kada izostaneš, jednostavno dodaš novi izostanak. Aplikacija je namijenjena svim studentima koji imaju određen broj izostanaka i potrebno im je pratiti ih", objašnjava naš sugovornik.

Glavna fora aplikacije je svakako "asistent" koji joj daje zabavnu notu. "Htjeli smo da aplikacija bude zabavna pa smo osmislili motivirajuće poruke. Trenutno ima nekih 20-30 poruka koje se izmjenjuju ovisno o tome koliko izostanaka imaš i kada je zadnji bio", objašnjava.


foto: privatna arhiva

Mislav planira s vremenom "podebljati" asistenta novim porukama, a tu će mu dobro doći i vaša pomoć. Naime, ako imate materijala – slobodno mu se možete javiti u inbox i podijeliti s njim omiljene poruke koje vas motiviraju ili barem nasmijavaju.

I da zaključimo na samom kraju priče o Izostancima, iako su Mislavu na FER-u predavanja uglavnom neobavezna, no vježbe obavezne te se izostanci ne toleriraju, mišljenja je da bi svaki student trebao odlaziti na predavanja jer mu ona omogućavaju da lakše usvoji gradivo.


foto: screenshot

Unatoč tome, ukoliko imate određen broj dozvoljenih izostanaka, ponekad je situacija takva da ih je u redu iskoristiti. "Aplikacije je osmišljena tako da studenti ne izostanu više puta nego što mogu, što znači da se izostanci korištenjem aplikacije ustvari smanjuju, a ne povećavaju. S druge strane, svima ponekad treba predah pa je u redu koji puta otići na kavu", dodaje kroz smijeh.

Ne možemo se ne složiti s Mislavom stoga ćemo sljedeći predah iskoristiti za detaljnije proučavanje njegove aplikacije kojoj predviđamo svijetlu budućnost.

L.B./foto: privatna arhiva


Mislav MagerlIzostanciZetAppaplikacijapredavanjaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se