Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Programerka' s Filozofskog: 'U Hrvatskoj djevojke trebaju podršku obitelji ako žele upisati FER'

MojFaks | Karijera, 07.06.2017.'Programerka' s Filozofskog: 'U Hrvatskoj djevojke trebaju podršku obitelji ako žele upisati FER'

Ivana Isadora Devčić oduvijek je voljela tehnologiju, a umjesto upisa na FER odlučila se za studiranje jezika na Filozofskom fakultetu. Ona je dobitnica Netokracijinog natječaja 'Ladies of New Business' pa se sada više ne mora pitati 'što bi bilo da je bilo' jer je dobila priliku naučiti programirati.

Ivana jako želi naučiti programirati, a bez obzira na to što je sama svladala osnove programiranja, ona želi učiti još. Portal Netokracija objavio je njenu zanimljivu priču jer na kraju nije završila na FER-u nego na studiju jezika, ali bi ljubav prema tehnologiji htjela spojiti s društvenim znanostima.

"Sramota je priznati, ali neke elemente web programiranja još uvijek nisam savladala. Iako sam samostalno naučila HTML, CSS i nešto JavaScripta, PHP mi je velikim dijelom nepoznanica. To nije zbog nedostatka interesa, već upravo suprotno – mnogo toga učim istovremeno, ali ne jednakom brzinom", rekla je Ivana.


Ivana kaže da bi vjerojatno danas bolje zarađivala da je programerka... izvor: Netokracija

Upravo se zbog toga prijavila na natječaj za besplatno pohađanje Algebrina programa obrazovanja Programer internet aplikacija PHP i MySQL, koji je i osvojila u sklopu Netokracijine konferencije Ladies of New Business.

Maštala je o tome da napravi svoj operativni sustav pa na kraju završila studirajući jezike


Kada je u srednjoj školi na Interliberu kupila Microsoftov Faster Smarter HTML & XML, okolina je reagirala tako da su ju nazivali štrebericom te ju ispitivali što će joj to točno. U to vrijeme nije bilo dostupnih resursa na internetu kako bi naučila sama kompliciranije programske jezike poput CSS-a.


Izvor: Netokracija

"Bilo je to u drugom ili trećem razredu srednje škole. Tada nisam znala što mi točno treba da bih svladala programiranje, niti je bilo toliko dostupnih resursa na internetu. Iako sam išla u matematičku gimnaziju, program pojačane informatike nije zadovoljavao moja očekivanja. Radili smo s Pascalom, Basicom i C-om, što mi se nije baš činilo toliko jednostavnim. S druge strane, HTML i CSS su mi se činili takvima", rekla je Ivana za Netokraciju.

Roditeljska reakcija na njene interese? Uobičajena – piši zadaću, uči za školu. Njena? Strpati interes za izradom weba u slobodno vrijeme. Prisjeća se kako je računalo dobila kasno, u odnosu na vršnjake, stoga se osjećala kao da nešto propušta – pokušala je nadoknaditi ono što je smatrala da joj nedostaje uz tehnološke časopise. Čak je maštala o tome da će napraviti svoj operativni sustav, kad je prvi put vidjela Windowse koji su joj se nisu svidjeli. Nije to napravila, naravno, ali je danas uključena u Linux zajednicu.

"Nisam upisala fakultet poput FER-a jer sam smatrala da mi neki predmeti, poput fizike, ne bi išli dobro. Odlučila sam se na jednostavnije rješenje, jezike, no strast prema tehnologiji uvijek je ostala u pozadini – hobi, kojim se bavim u slobodno vrijeme, koji i dalje učim, ali ne znam ga dovoljno da bih to nazvala profesijom", prisjeća se Ivana.


Izvor: Pixabay

No, to ne znači da svoju profesiju ne može povezati s onim za čime je strastvena. Osim što je danas volonterka u udruzi "Linux za sve", gdje se bavi komunikacijom, počela je pisati i za strane portale o temama vezanim za otvoreni softver, čime danas zapravo i zarađuje za život – kreiranjem tutorijala i vodiča, poput onoga kako prijeći s Windowsa na Linux, a ujedno se bavi i prevođenjem te lokalizacijom softvera te doprinosi projektu MediaWiki.

Prestala je žaliti što nije upisala tehnički fakultet, a kaže da je djevojkama u tehnološkom svijetu bitna podrška roditelja


Njen život bi vjerojatno izgledao drugačije da je upisala FER ili neki drugi tehnički studij, a premda je u početku zbog toga žalila, sada to više ne čini. No, priznaje da bi sigurno imala bolji posao da se držala programiranja jer se ta industrija brzo razvija, a zanimanje je dobro plaćeno.

Danas želi primijeniti programiranje na probleme iz sfera društvenih znanosti i jezika, poput izrade jezičnih alata. Kako kaže, postoji kroničan manjak takvih alata, a i njihovog razumijevanja, posebice među studentima društvenih znanosti koji često nemaju razvijene tehničke vještine. Ivana smatra kako im razni alati mogu pomoći u profesionalnom radu, samo ih treba učiniti dostupnijim, a njihova sučelja jednostavnijim.

Njeni razlozi zašto nije upisala tehnički fakultet govore o tome da nije imala povjerenja u vlastite vještine, znanje i mogućnosti. Napominje da u Hrvatskoj veliku ulogu igra okolina pa je djevojkama vrlo bitno da imaju podršku obitelji."Mislim da u Hrvatskoj veliku važnost ima okolina – djevojkama je važna podrška obitelji i prijatelja, a ako ste iz nekih krajeva Hrvatske gdje je patrijarhalni modus izraženiji, očevi imaju veliku ulogu. Ima slučajeva gdje glava obitelji otvoreno kaže: 'Nema šanse, studirat ćeš ono što ti ja kažem'. Možda zvuči ekstremno, ali i dalje je prisutno", otkrila je buduća programerka.

Cijeli članak o ovoj mladoj i svestranoj djevojci pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Netokracija
foto: Pixabay


FERjeziciprogramerkaNetokracijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se