Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Saznali smo koliko mjesečno zarađuju studenti u Hrvatskoj! Jeste li očekivali ove iznose?

MojFaks | Karijera, 22.09.2016.Saznali smo koliko mjesečno zarađuju studenti u Hrvatskoj! Jeste li očekivali ove iznose?

Brojke pokazuju da zarada preko SC-a pokriva samo dio mjesečnih troškova studenata...

Ankete koje se tiču studentskih poslova uvijek potaknu velik broj kolega na sudjelovanje. Razlozi za to brojni su: od potrebe da samostalno privrede za barem dio životnih troškova u tom periodu života, nepravilnosti prilikom isplate s kojima se susreću, ali i nesrazmjera između onoga što poslodavci očekuju (puno radno vrijeme, potpuna posvećenost poslu, vrlo nefleksibilan raspored) od onoga što studenti mogu pružiti, da nabrojimo samo neke.

...Koliko nisko hrvatski poslodavci mogu ići: satnice ispod kojih studenti ne žele i ne bi trebali raditi...


Tako je u anketi na temu studentskih poslova i (ne)poželjnih satnica ovaj puta sudjelovalo više od 400 studenata koji su vrlo jasno odlučili koje su to najniže satnice ispod kojih ne bi niti razmatrali o poslu. Ovaj najniža svota kreće se od 18-20 kuna po satu studentskog rada iako su mnogi, što zbog potrebe ili nemogućnosti izbora, radili i za mnogo manje (9, 10, 11 kn/h).

Koliko, onda, prosječno zarade studenti?


S obzirom da uz posao moraju paralelno i studirati (i to redovno jer se u protivnom ne mogu prijaviti u Student-servis), jasno je da se zarada preko studentskih ugovora ne može niti približiti prosječnoj hrvatskoj plaći (po podacima DZS-a za lipanj je iznosila 5 686 kune neto).Kao što je vidljivo iz grafikona, najveći broj studenata mjesečno zarađuje između 1000 i 2000 kuna (31%), što je nedovoljno za sve troškove koji ih očekuju tijekom studiranja. O troškovima po svim većim studentskim gradovima možete pročitati više ovdje.

Jeste li znali? Gotovo 13% studenata zaradi mjesečno više od 3000 kuna


Ovo je samo dodatno potvrdilo rezultate koje smo dobili u jednoj prijašnjoj anketi, a u kojoj je čak 42,9% studenata odgovorilo da se uglavnom financiraju iz roditeljske kasice i drugih izvora prihoda (stipendije). Dodatnih 26,8% ispitanika tom je prilikom izjavilo da im roditelji pune pola mjesečnog budžeta dok drugu polovicu osiguravaju sami samostalnim radom. Kad zbrojimo ova dva postotka, dolazimo do 79,7% kolega kojima su roditelji potrebni (uglavnom ili barem djelomično) kako bi imali dovoljno novaca za troškove studentskog života. U svjetlu ovih 1000-2000 kuna koje studenti najčešće zarade radom preko Studentskih servisa, jasno je da ovise o ovim drugim izvorima prihoda.

Ako ovom postotku zbrojimo i ove ispitanike koji zarađuju još i manje (11,9% do 500 kuna mjesečno i 21% koji zarađuju od 500 do 1000 kuna), dolazimo do 63,9% studenata koji mjesečno zarade nedovoljno za pokrivanje čak i najskromnijih troškova života (a kako ih donosimo u detaljnom pregledu).

...Koliko košta studentski život u većim hrvatskim gradovima? Najdetaljniji troškovnik za brucoše...


Postavlja se pitanje bi li više studenata radilo i bi li ti isti studenti zarađivali više kada bi oglasi bili krojeni više po mjeri prosječnog redovitog studenta, no iz rezultata istraživanja jasno je da je zarada od studentskih poslova najčešće samo jedan od izvora prihoda za pokrivanje troškova studiranja i studentskog života.

Ako trenutno tražiš posao, svakako posjeti rubriku Poslovi na portalu MojFaks, a najnovije oglase za posao pronađi ovdje.

L.B./foto: Shutterstock


zaradascposaoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se