Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Svi splitski fakulteti ne mogu ih proizvesti dovoljno: IT stručnjaci tražena roba u ovoj županiji

MojFaks | Karijera, 21.03.2018.Svi splitski fakulteti ne mogu ih proizvesti dovoljno: IT stručnjaci tražena roba u ovoj županiji

IT sektor doslovno vapi za zaposlenicima – nakon diplome u ovome području nećete morati strahovati za posao jer radne snage kronično nedostaje.

Prošle godine Hrvatska udruga poslodavaca od Vlade i Ministarstva rada i mirovinskog sustava zatražila je podizanje kvote za radnike iz inozemstva jer ih u Hrvatskoj ne mogu pronaći dovoljno. Među ovim zanimanjima nalaze se i ona iz računalnog "sektora": softverski i sistemski inženjeri, poslovni analitičari i diplomirani inženjeri elektotehnike i računarstva.

...Krenuo novi studij koji će poboljšati domaći IT sektor: Interes studenata nadmašio sva očekivanja...


Da je tome tako svjedoči i podatak da fakulteti splitskog Sveučilišta godišnje na tržište rada isporučuju oko 250-280 stručnjaka IT profila, ali i to je premalo. Naime, već sada nedostaje oko 100 IT stručnjaka – kaže za Lokalni.hr voditelj projekta ICT županija Damir Brčić.

Na području Splitsko-dalmatinske županije registrirano je 220 IT tvrtki u kojima radi oko 1500 zaposlenih. Velik broj tih tvrtki izvozno su orijentirane.


...Ne znaju za burzu: Provjerite koji studenti do posla u Hrvatskoj dolaze i prije nego što dobiju diplomu...


Također postoji trend dolaska stranih tvrtki u Split, a koje onda ondje osnivaju svoje podružnice i izravno zapošljavaju lokalne IT stručnjake (primjerice HR Cloud, Typeqast, Cloudsense i Atos) zato što su prepoznale stručni potencijal lokalnih stručnjaka, ali i zbog drugih obilježja poput ugodnog podneblja za život i rad. Međutim, stvar obično "puca" jer IT stručnjaka koje je moguće u kratkom roku angažirati na tržištu rada u Splitu i Županiji više nema.

...Posao s povlasticama: Domaći softveraši otkrili zašto je dobro studirati računarstvo i informatiku...


Vedran Vukotić, regionalni direktor ICT tvrtke HR Cloud, kaže kako osim ureda u Splitu zapošljavaju još i 30 djelatnika u Zagrebu jer stručnjake nisu mogli pronaći na splitskom području.

L.B./izvor: Lokalni.hr
foto: fesb.unist.hr


IT industrijaradna snagaračunarstvoprogrameriKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se