Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dobre vijesti za one koji rade preko SC-a: Odsad možete dobiti propusnicu za odlazak na posao

MojFaks | Karijera, 06.04.2020.Dobre vijesti za one koji rade preko SC-a: Odsad možete dobiti propusnicu za odlazak na posao

Povodom ukidanja propusnica zaposlenim studentima u Hrvatskoj, Hrvatski studentski zbor žurno je reagirao vlastima s dopisom u kojem se navode sve nepravde i marginaliziranje studenata u ovim teškim trenucima. Ovog su vikenda izvojevali pobjedu...

Početkom pandemije COVID-19, javljanjem brojnih sigurnosnih mjera i donošenja novih, rigoroznih zakona sukladno situaciji, mladež je ostala zakinuta u nekoliko aspekata.

Zanemaren studentski rad – naknade nema


Prvotno, studentski rad u doba korone zanemaren je, a ako student završi u samoizolaciji, nema pravo na naknadu tijekom perioda u kojemu neće moći obavljati studentski posao.

"Studentu se ne isplaćuje naknada za ono vrijeme koje ne obavlja studentski posao. Sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova Ugovor o obavljanju studentskih poslova sklapa se prije početka obavljanja studentskoga posla, između izvođača, posrednika i naručitelja posla. Inicijalno se definira podatak o početku i očekivanom trajanju posla, a nakon obavljenog posla izvođač (student) i naručitelj (poslodavac) posla prema prethodno potpisanome ugovoru potpisuju izjavu kojom potvrđuju konačan broj sati ili dana obavljanja posla", rekli su iz Ministarstva.

...Država ne brine o studentima? Ako završite u izolaciji ili karanteni – na naknadu zaboravite...


Studenti su nezadovoljni ovom odlukom jer većina njih paralelno radi i studira, a podosta njih i samostalno financira studijske troškove. Nakon ovoga, Studentski zbor Filozofskog fakulteta upućuje apel Vladi da se osigura određena naknada za ekonomski ugrožene studente. 

...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: 'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?'...


Ukinute propusnice za studente


Kako je proteklih tjedana ograničeno kretanje unutar Republike Hrvatske te je potrebna propusnica da biste otišli van mjesta prebivališta u svrhu nužnih kretanja te uz valjani razlog, ministar Božinović dotaknuo se u petak na konferenciji pitanja mogu li studenti dobiti propusnicu ako žele doći u svoje unajmljene stanove u mjestima studiranja ili mogu li iz bilo kojih drugih razloga doći u grad u kojemu studiraju iz mjesta u kojemu trenutno borave ili prebivaju.

"Koliko je meni poznato nastava na fakultetima se ne odvija, a ukoliko postoji nekakav nužan razlog da se putuje, uvijek postoji mogućnost preko lokalnog Stožera civilne zaštite da se objasni razlog i da se dobije propusnica", kazao je.

......Ministar Božinović odgovorio: Imaju li studenti OPRAVDANI RAZLOG za dobivanje PROPUSNICE kad fakulteti ne rade...


Od danas, 6.4., važe samo e-propusnice koje zamjenjuju fizički oblik propusnice. Prema tome, poslodavci mogu za svoje zaposlenike zatražiti propusnicu, no ovo sve do subote nije vrijedilo za studente koji rade te zbog posla moraju napustiti mjesto prebivališta ili stalnog boravka.


foto: Facebook@Međimurska županija

Povodom ukidanja propusnica za studente u Hrvatskoj, Hrvatski studentski zbor žurno je reagirao vlastima s dopisom u kojem se navode sve nepravde i marginaliziranje studenata u ovim teškim trenucima.

Od subote i zaposleni studenti mogu zatražiti propusnice za napuštanje mjesta prebivališta


Konačno, u subotu 4. travnja, objavili su na svojoj službenoj Facebook stranici da je upućeni dopis rezultirao pozitivnom povratnom informacijom.

"Od danas studenti koji zbog obavljanja studentskih poslova posredstvom Student servisa trebaju propusnice za napuštanje mjesta prebivališta, iste mogu zatražiti u sustavu https://epropusnice.gov.hr ili u lokalnom Stožeru civilne zaštite", objavio je Hrvatski studentski zbor.V.S.
foto: arhiva, MojFaks


studentipropusnicemjesto prebivalištaputovanjeposaostudentski radKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se