Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Još samo 40 minuta do kraja...11 misli koje ti prođu kroz glavu za vrijeme online predavanja

MojFaks | Laganini, 19.05.2020.Još samo 40 minuta do kraja...11 misli koje ti prođu kroz glavu za vrijeme online predavanja

Već smo ušli u deseti tjedan izvođenja online nastave...

Od sredine ožujka, klasične oblike nastave zamijenilo je gledanje u ekrane telefona i računala. I dok je prošle godine potreba za digitaliziranjem nastave bila nešto neizvodivo i redovno zanemarivano, situacija s novim virusom natjerala je sve uključene na brzinske promjene.

...Najbolji memeovi koji sprdaju nastavu od kuće: Medicina, agronomija, psihologija... SVI SU TOP!...
 

Studenti već dva mjeseca žive svoj san koji uključuje praćenje nastave iz udobnosti kreveta i uživanje u činjenici da ne moraju putovati na faks kišnim proljetnim jutrima kada samo želimo spavati još sat ili dva. No, što je vrijeme provedeno na online predavanjima odmicalo, san se studentima počeo pretvarati u noćnu moru. 

Studenti se žale na mnogo više obaveza koje imaju od kada je nastava online, dodatne nepotrebne zadatke i profesore kojima se jednostavno ne radi. Neangažiranost profesora aktualizirala je i pitanje umanjivanja troška školarine jer "ako studenti sve rade, zašto i dalje plaćati istu cijenu"? 


foto: Shutterstock By Roman Samborskyi

Kako god bilo, online nastava je ovaj ljetni semestar obavezna, a vi uvijek možete otvoriti platformu preko koje imate predavanje, upaliti kameru i kako to nerijetko biva i na klasičnim predavanjima, odlutati u svojim mislima. Naravno, ne lutamo predaleko, držimo se misli koje su vezane za predavanje. Odabrali smo jedanaest misli koje su vas sigurno snašle barem tijekom jednog Zoom predavanja. 

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...

1. Zašto ovo radimo?


Kao što je i slučaj prilikom klasičnog odlaska na predavanje, pitanje zašto sam ja ovdje jako je učestalo.


2. Nikada nisam vidjela ove ljude na predavanjima


U većim grupama jako je teško "snimit" čitavu ekipu. Uvijek imamo par frendova s kojima smo baš dobri, a ostale možda zapamtimo po prezimena, ali treba nam neko vrijeme da povežemo ime s nečijim likom. A na Zoomu jedva sebe prepoznajemo, a kamoli tek ostale supatnike.

3. Stvarno trebate utišati svoje mikrofone


Svako online predavanje ista priča. Profa zamoli da oni koji ne govore isključe mikrofone, dok ne odluče se uključiti u predavanje. Međutim, svi znamo kako to završi... Kao stavka pod rednim brojem 4.

4. Čiji to pas laje?


Pretvaramo se u inspektora Poirota i pokušavamo riješiti zagonetku do kraja online predavanja. A ako ne uspijemo, muči nas čiji je pasi i kada legnemo u krevet navečer. 

5. Smijem li jesti za vrijeme predavanja?


Kamera je možda upaljena, ali ipak sam kod kuće i opuštenija je atmosfera. A možda nitko ni ne primijeti ako samo malo čipsa uzmem s vremena na vrijeme. Pa profesor ima kavu na stolu!

6. Mogu li napraviti dobru fotku?


Da, webcam nas nekada učini ljepšima nego što zbilja jesmo pa misli znaju odlutati u mogućnosti selfiranja i objavljivanja cool storija s online predavanja. Ovdje neka ti misao vodilja bude hashtag #boljenemoj.

7. Još samo 45 minuta do kraja


Malo sam se ukočila u krevetu, možda su ipak one stolice na fakultetu bile bolje za koncentraciju. 

8. Nadam se da se lekcija snima


Negdje kada je već odmaklo predavanje, dođemo do ključne misli, što ako predavanje nije snimljeno. Kako ću znati što je profesor pričao?

9. Možda bih se trebao skoncentrirati


Joj kako je vani lijep dan, a ja moram sjediti za laptopom i slušati ova dosadna predavanja. 


10. Misle li oni zbilja da ovo predavanje možemo pratiti u komadu?


Neka me netko spasi, molim vas.


11. Jaoo je li to rekao da je gotovo predavanje za danas?


Nije ni bitno – Sign out i prije no što je profesor uspio izustiti vidimo se idući tjedan...

...Od 'cool online pismenog' do 'skajpanja' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


Anja Zulić
foto: Shutterstock By Antonio Guillem


studentionline predavanjamislikoncentracijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se