Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dado Pršo ljepotom uvijek strš'o: Kako je Robert Knjaz opet oduševio studente i profesore

MojFaks | Laganini, 31.03.2017.Dado Pršo ljepotom uvijek strš'o: Kako je Robert Knjaz opet oduševio studente i profesore

Ove srijede, 29. ožujka, poznati hrvatski novinar i voditelj Robert Knjaz održao je gostujuće predavanje na Sveučilištu Sjever.

Odaziv studenata, profesora, predavača, ali i ostalih zainteresiranih građana bio je toliki da su neki od njih ovo zanimljivo jednosatno predavanje morali odslušati – stojeći.

Predavaonica punija no ikad


Tema predavanja bile su "Inovativne TV forme", o čemu je popularni Knjaz imao mnogo toga za reći. Prije svega ostvrnuo se na neke od svojih ponajboljih TV formi: prepričao je kako su nastali projekti njegovih zabavnih emisija kao što su "Mjenjačnica" i "Koledžicom po svijetu" prikazani na RTL televiziji, a koji se i dan danas vrte i repriziraju na istoj. Ovi su serijali pratili zgode i nezgode celebritiya u Hrvatskoj kojima je Knjaz pružio priliku da iskuse život drugačijih, običnih ljudi iz cijeloga svijeta.

Iako manje poznat, Knjazu je upravo serijal "Klasike narodu" koji se prikazivao na HRT 3 jedan od najdražih projekata na kojima je radio. Nedavno je završila njegova najnovija emisija "Hrvatski velikani", a trenutno se snima i druga sezona. Knjaz je ideje pronalazio na sličan način kao i poznati redatelj Bernard Bertolucci: zapisujući na papir sve ono što voli te koristeći te motive za stvaranje svojih filmova.

Dado Pršo ljepotom uvijek strš'o


Nikad zaboravljena i neizostavna je i baka Slavica. Uz smiješak je prepričao neke od avantura koje je prošao s ovom posebnom bakom iz Adamovca. Zahvaljujući Knjazu i njegovim emisijama, ali i popularnosti među gledateljima, baka Slavica je imala priliku nositi modnu reviju u Milanu nakon čega je završila na svim naslovnicama talijanskih časopisa.

Prvi su put surađivali na snimanju emisije "U paklu Portugala" koja je pratila Europsko nogometno prvenstvo u Portugalu 2004. godine. Knjaz se prisjetio prve rečenice koju mu je baka Slavica rekla kada su se upoznali, a koja je glasila: "Dado Pršo ljepotom uvijek strš’o".

...Nikad nije prekasno: estradne zvijezde koje su u zrelim godinama upisale fakultet...


Između ostalog, Knjaz je spomenuo i svoja iskustva u radu na televiziji te razlike u ovom poslu na domaćem i stranom tržištu. Posjetio je i festivale gdje se televizijski projekti mogu kupovati ili otkupiti kako bi i sam iskušao nešto od navedenog.

Uz popratna pitanja nazočnih prikazivao je i opisivao neke od brojnih fotografija kojima je dokumentirao svoja putovanja svijetom te tako priveo kraju jedno od najposjećenijih gostujućih predavanja na Sveučilištu Sjever.


foto: privatna arhiva

Ovaj rado viđeni 46-godišnjak dobro je nasmijao publiku, a studentima savjetovao da sve čega se prihvate rade onako kako bi željeli da netko njima napravi, odnosno da prvenstveno budu zadovoljni samima sobom i svojim projektima na kojima su trenutno angažirani ili na kojima će raditi u budućnosti.

Reakcije studenata mahom su pozitivne


Posjećenost Knjazovih predavanja uvijek je odlična pa nas je zanimalo što to studente privlači Knjazu, njegovim predavanjima i emisijama te što ih se posebno dojmilo ovog puta. Reakcije su, sasvim očekivano, mahom pozitivne.

"Otkako sam čula da Robert Knjaz dolazi na naš fakultet održati gostujuće predavanje znala sam da će biti zanimljivo. Prepuna dvorana studenata i profesora jedan je od dokaza kako je važno čuti Robertovu priču. Na jedan veoma humorističan i opušten način saznali smo kako je tekao njegov put prema televizijskom poslu, a najviše od svega svidjele su mi se priče o baki Slavici koja nije znala ni pisati ni čitati, a svejedno postala glavna TV zvijezda. Knjazovo predavanje navelo me na razmišljanje da uvijek moram biti inovativna i da ću uz veliki trud i mukotrpan rad postići sve što želim." M.B.

...Ove je studente odabrao Đelo Hadžiselimović: čovjek-brand oduševio mlade...


"Gostujuće predavanje Roberta Knjaza jako mi se svidjelo. Pratila sam gotovo sve njegove emisije, a pogotovo 'Koledžicom po svijetu'. Saznali smo puno anegdota sa snimanja i ponešto o baki Slavici. Čuli smo puno korisnih savjeta od njega, ali najvažniji je onaj da ostanemo vjerni sebi i onome što nas zanima." A.Đ.

"Bez razmišljanja mogu reći da mi je predavanje Roberta Knjaza apsolutno najbolje gostujuće predavanje koje smo dosad imali na faksu. Zanimljivo, duhovito i naravno edukativno. Nema boljeg načina učenja nego kroz nečija iskustva i životne priče. Mogu reći da mi je koncentracija bila svih sat vremena usmjerena na to što on priča i bilo bi super kad bi bilo puno više takvih predavanja. To dokazuje i činjenica da je predavaonica bila punija nego ikad." K.Š.

Doris Aleksić
foto: privatna arhiva


Robert KnjazSveučilište SjeverInovartivne TV formegostujuće predavanjedojmovi studenataKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se