Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Diplomirao sve što možete zamisliti: Svjetski rekorder uspješno završio 15 fakulteta

MojFaks | Laganini, 19.04.2017.Diplomirao sve što možete zamisliti: Svjetski rekorder uspješno završio 15 fakulteta

Teško stižete do one jedne? Nadamo se da će priča o ovom zaljubljeniku u studiranje utjecati motivirajuće na vas.

Luciano Baietti živi u gradiću Velletri smještenome na gorju Alban iznad Rima, a dane provodi vrzmajući se po kući i vrtu. Osim ovih aktivnosti, svakoga dana oko tri sata ujutro priprema knjige i počinje učiti. Na taj način njegov obiteljski život ne pati, a kaže da mu je u to vrijeme mozak najprijemčiviji za usvajanje novih informacija.

..'Učite koliko god možete': Baka u 94. godini diplomirala sa zavidnim prosjekom ocjena...


Vremešni Baietti ima 15 diploma s različitih talijanskih sveučilišta, a trenutno se priprema za stjecanje još jedne.

"Zahvaljujući knjigama osjećam se slobodno. Na kraju krajeva, obje riječi imaju isti korijen", kaže Bajeti misleći pritom na talijanske riječi libro (knjiga) i libero (sloboda). Ovaj bivši direktor srednje škole 2002. godine se upisao u Guinessovu knjigu rekorda kao čovjek s najviše diploma. Tada ih je imao "samo" osam, među kojima su diploma iz sociologije, književnosti, političkih znanosti, filozofije koje je uglavnom stekao na prestižnom rimskom sveučilištu La Sapienca.


foto: Alberto Pizzoli/AFP Photo

U međuvremenu je dodao još nekoliko na svoju listu, uključujući kriminalistiku, vojnu strategiju, koju je studirao na daljinu na Sveučilištu u Torinu, i turizam koji je diplomirao ovog mjeseca u Napulju.

...U jednoj ruci metla, u drugoj diploma: Zaposlenik Čistoće završio ekonomiju...


"Svaki put sebi postavljam novi izazov, da vidim koliko mi tijelo i mozak mogu izdržati", kaže Baietti, koji je je započeo karijeru kao nastavnik tjelesnog odgoja. Njegova 30 godina mlađa žena, koja stoički izdržava njegov tempo, opisuje svog muža kao osobu prepoznatljivu i poznatu u njihovom gradiću.

Većinu diploma je stekao dok je imao stalni dnevni posao i volontirao za Crveni križ. Prvu diplomu, onu nastavnika tjelesnog odgoja, stekao je 1972., a kaže da je akademski svijet zavolio "na prvu".

...Nikad nije kasno: Domar diplomirao na fakultetu koji je održavao 10 godina...


Najveći izazov i najneuobičajenija je bila diploma vojne strategije. "Ovaj studij su organizirali Ministarstvo obrane i Sveučilište u Torinu, a bavio se osjetljivim stvarima povezanima s nacionalnom sigurnošću. Ispite smo morali polagati u uniformi", kaže on.

...Prešućene diplome slavnih: koje diplome na policama kriju domaće i regionalne zvijezde...


Studij kriminalistike, tijekom kojega je radio intervjue sa zatvorenicima, također je ostavio snažan dojam na Baiettija.

L.B./izvor: The National
foto: Shutterstock


rekordbroj diplomaLuciano BaiettiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se