Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Na faks stižu Porscheom: Gdje se nalaze sveučilišta za 'bogate klince'?

MojFaks | Laganini, 27.01.2017.Na faks stižu Porscheom: Gdje se nalaze sveučilišta za 'bogate klince'?

U SAD-u roditelji od djetetovog rođenja skupljaju za njegovo fakultetsko školovanje; dok jedni muku muče i zbog toga krpaju kraj s krajem, drugi imaju velike cifre na bankovnim računima pa mogu svoju djecu poslati na faks za 'bogate klince'.

Govorimo o elitnim fakultetima na koje bi mnogi željeli ići, ali nažalost ne mogu i to uglavnom zbog nepovoljne financijske situacije. Neki od najskupljih fakulteta nalaze se u Americi, ali ima ih u Europi pa i u Aziji.

Studente s elitnih fakulteta uglavnom zamišljamo kako ispijaju šampanjac ispred faksa čim se ispred parkiraju u vlastitom Porscheu, a da im ocjene profesori upisuju tintom koja u sebi ima zlatne listiće. Neki od nas ih vjerojatno nikada neće upoznati pa provjeriti je li to doista tako, a dok maštamo o prestižu možemo provjeriti koji su to najskuplji fakulteti na svijetu:

Američko Sveučilište u Dubaiju
Kao što znamo, Dubai je prilično bogat i to zbog love koja dolazi od nafte jer je prirodno bogat tim resursom pa zbog toga ni ne čudi da su pojedini studenti ondje totalno bogati klinci. Američko Sveučilište Dubai je poznato po svom velikom parkingu za luksuzne automobile, a na putu do predavaonice studenti redovito prolaze kraj najnovijih Range Rovera, Porschea, Aston Martina, Ferrarija i mnogih drugih poznatih marki. Ako ste mislili da te "pile" voze samo profesori, prevarili ste se jer se većinom radi o mladima u dvadesetim godinama.

Sveučilište u LondonuIzvor: university.which.co.uk

S brojem studenata od 120 000, Sveučilište London se smatra svjetskim liderom u "štancanju" budućih mladih milijunaša. Najpoznatiji fakultet ondje je London School of Economics (LSE) u kojeg je svoje novce uložio poznati milijarder George Soros. Čak 45 posto LSE studenata su bogati stranci, a zanimljiv je i podatak da je 7,5 posto britanskih milijunaša upravo pohađalo ovaj faks.

Sveučilište StanfordIzvor: stanford.edu

Redovni studenti godinu na ovom fakultetu plaćaju 60 000 dolara što pokazuje da su oni prilično bogati. Časopis New Yorker nedavno je Stanford proglasio sveučilištem koje studentima na kraju donese pravo bogatstvo jer većina njih krene putem Silicijske doline. Razlog zašto je Stanford pun bogatih klinaca ima veze s naslijeđem koje se prenosi s koljena na koljeno pa ako su bogati roditelji išli na taj fakultet, ići će i njihova djeca.

Sveučilište OxfordIzvor: University of Oxford

Oxford je sveučilište koje je prvo niknulo na engleskom govornom području, a ljudi koji su ga pohađali su svjetski poznati biznismeni, akademici i znanstvenici. Krajem 2013. jedan redovni student s Oxforda ispričao je za UK Telegraph da Oxford bira studente po njihovim vrlinama i interesima jer ne želi da ga pohađaju samo bogati klinci. Bez obzira na to što se Oxford možda pokušava voditi drugačijom filozofijom, ne može se poreći da je većina studenata bogata. Primjerice, 2013. jedan je arapski student izdao oglas u kojem traži čovjeka koji će mu pomoći upasti na Oxford te mu je bio spreman platiti 200 000 dolara.

Sveučilište u MumbaijuIzvor: collegesearch.in

Ovaj prestižni fakultet smjestio se u srcu Indije, a na njega ide hrpa bogatih klinaca, čak više nego na Brown ili na Cambridge. Zanimljivo je to što ovaj fakultet nije poznat po tome da je meka za nastanak budućih milijunaša poput Sveučilišta London jer su studenti uglavnom bogati nasljednici. Ipak, Sveučilište Mumbai poznato je po tome da na neki način jest inkubator za bogate mlade Indijce jer se većina njih ondje i školuje.

Sveučilište BrownIzvor: brown.edu

Kada govorimo o svjetskim zvijezdama i njihovom izboru fakulteta, većina njih se odlučuje za Brown. Ako se pitate tko je ondje slušao predavanja, evo i odgovora: Jack Nicholson, Steven Spielberg, kćeri Johna Kerryja, Allegra Versace i drugi iz američke zlatne mladeži. Fakultet se nalazi na Long Islandu te se stalno ocjenjuje kao "američko Sveučilište za najbogatije" studente. Oni koji su gledali seriju Tračerica su vrlo dobro upoznati s ovim elitnim fakultetom jer ga je Blair Waldorf stalno spominjala.

Naravno, ovo je samo popis najzanimljivih elitnih fakulteta jer ih ima još, a to su: Harvard, Columbia, Yale i Sveučilište Pennsylvania.

Ivana Petrić
foto: Pixlr/New York Times/Business Insider


elitna sveučilištabogati klincielitaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se