Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Genijalna ideja 17-godišnjaka dnevno privuče čak 3 milijuna ljudi: Na jednom mjestu skuplja sve najbitnije o koronavirusu

MojFaks | Laganini, 13.03.2020.Genijalna ideja 17-godišnjaka dnevno privuče čak 3 milijuna ljudi: Na jednom mjestu skuplja sve najbitnije o koronavirusu

17-godišnjak osmislio web stranicu koja svake minute ažurira relevantne informacije o koronavirusu. Stranicu je dosad posjetilo 12 milijuna ljudi.

Avi Schiffman provodi većinu svog vremena kako bi ažurirao i poboljšao stranicu ncov2019.live, koju je pokrenuo krajem prosinca prošle godine, a koja automatski prikuplja informacije o koronavirusu iz pouzdanih izvora širom svijeta.


Stranica se prvobitno ažurirala svakih 10 minuta, a sada to radi svake minute radi pružanja statističkih podataka o broju potvrđenih slučajeva, ozbiljnije oboljelih, umrlih, ali i oporavljenih – širom svijeta, u svakoj zemlji, svake minute. Na stranici se nalazi Google mapa, Twitter feed, savjeti za one koji planiraju putovanje, informacije o koronavirusu i prevenciji te informacije o tome kako da se pripremite za karantenu.


"Počeo sam raditi na ovom projektu oko Božića, kada je bilo manje od 1000 potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa – i svi su bili u Kini. Bilo je teško dobiti jasne, koncizne i precizne informacije o tome šta se događa, a ja sam želio napraviti nešto kako bih popravio situaciju", kaže ovaj srednjoškolac, koji istovremeno radi na raznim projektima kodiranja kako bi lakše savladao web tehnolgiju i olakšao prikupljanje potrebnih informacija.foto: screenshot@https://ncov2019.live/

Schiffmanova stranica prikuplja informacije s nekoliko različitih izvora, uključujući službene stranice vlada i pripadajućih organizacije (lokalnih, nacionalnih i internacionalnih), kao i pouzdanih medija. U svemu tome oslanja se na on-line zajednicu. Ovaj samouki programer razvio je i kod koji provjerava točnost podataka.


"Sve je automatizirano, ne moram ništa unositi ručno. Web scraper radi čak i kad spavam", objasnio je Avi, koji konstantno radi na poboljšanju svog izuma. Planira ga prevesti na 30 jezika. "Dnevno dobijem oko 1000 poruka. Ljudi mi se zahvaljuju, mediji me zovu za intervjue, čak mi se javljaju neki doktori znanosti s prijedlozima informacija koje bih mogao dodati", kaže Schiffman za Times of Israel.


Kada su mediji prenijeli vijest o ovom mladiću, broj posjeta stranice rapidno je skočio. Iako mu je trebalo mjesec dana da dostigne prvih milijun posjetilaca, sada u samo 24 sata stranicu posjeti preko tri milijuna ljudi.


Poslije završene srednje škole planira putovati godinu ili dvije kako bi učestvovao u hakatonima i nada se da će jednog dana postati poduzetnik. Kako kaže, ne radi ovo da bi zaradio novac već želi biti kreativan i utjecajan.


Kao najstarije dijete u obitelji (majka je liječnica, a otac biolog) Avi je često mijenjao prebivališta tokom djetinjstva. Živio je u Izraelu, Velikoj Britaniji, Irskoj i u šest država SAD-a. Zanimanje za programiranje javilo se već sa sedam godina, a sve što danas zna Avi je sam naučio na internetu i pomoću on-line udžbenika.


L.B./izvor: Times of Israel

foto: screenshot@https://ncov2019.live/


Avi Schiffmankoronavirusweb stranicainformacijeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se