Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Genijalna stranica koja vam pokazuje kako 'izgleda' disleksija

MojFaks | Laganini, 11.03.2016.Genijalna stranica koja vam pokazuje kako 'izgleda' disleksija

Osobe koje nemaju nikakvih poteškoća s učenjem teško mogu shvatiti s čim se sve bore osobe koje imaju takvih problema.

Ovo je posebno istinito za osobe koje pate od disleksije – poremećaja čitanja koji otežava ovu aktivnost osobama normalne inteligencije.

Ova web stranica simulira kako je to imati disleksiju kako bi pomogla drugima da shvate o kako se ozbiljnom poremećaju radi. "Prijateljica koji pati od disleksije opisala mi je svoje iskustvo čitanja", objašnjava autor ove stranice. "Može čitati, ali potrebno joj je mnogo koncentracije, a slova kao da stalno skaču uokolo."

A upravo to možete vidjeti na ovoj stranici – slova koja skakuću uokolo na uznemirujuć način što otežava čitanje i produljuje vrijeme 'dekodiranja' riječi i rečenica.


foto: screenshot/geon.github.io

U komentarima se ipak ističe da ovo nije jedina varijanta disleksije od koje možete patiti. "Nije sasvim točno, po mome mišljenju...moja disleksija je više vertikalna – riječi i slova mijenjaju se u prethodnim i sljedećim recima."

Svi se u komentarima ipak slažu da je ovo jedan sasvim solidan pokušaj ilustriranja ovog stanja osobama koje ne pate od njega.

Pokušajte pročitati ovih šest pasusa teksta i otkrijte koliko je teško.

L.B./izvor: geon-github.io
foto: Pixabay


disleksijaweb stranciailustracijaporemećaj čitanjaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se