Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Može li se živjeti samo od stipendije? Student probao preživjeti sa šest kuna dnevno – evo kako se proveo

MojFaks | Laganini, 17.04.2018.Može li se živjeti samo od stipendije? Student probao preživjeti sa šest kuna dnevno – evo kako se proveo

Koliko novca dnevno je studentima potrebno za 'preživljavanje'? Svatko će navesti drugu cifru, ali sigurno nikome ne bi pao napamet iznos od svega nekoliko kuna. Upravo se toga dosjetio jedan student kada je odlučio živjeti sa šest kuna dnevno.

Aleksei Zyryanov koji studira na Sveučilištu Sankt Peterburg nedavno je izveo društveni eksperiment. Pokušao je mjesec dana živjeti od stipendije, koja iznosi 1572 rublje, odnosno 27,46 dolara (otprilike 164,44 kune). Svoja iskustva opisuje na stranici Rosbalt, a prenosi Blic.rs.

...Suluda kupka: Studentice napunile kadu makaronima sa sirom i okupale se...


...Kako uštedjeti novac dok studiraš?...


Ideja za eksperiment rodila se u studentskoj menzi. Aleksei je donio kući jaja i heljdu u plastičnoj ambalaži, a njegovi prijatelji su komentirali da bi ga takva prehrana koštala 50 rubalja dnevno. Kada bi se tako hranio, mogao bi živjeti samo od stipendije.
Aleksei prima redovnu stipendiju od 1572 rublje. Od toga 100 rubalja odlazi na sredstva za osobnu higijenu i sredstva za čišćenje. To znači da mu ostaju 1472 rublje. Studenti iz obitelji s malim prihodima obično primaju stipendiju od oko 3518 rubalja, od čega 1035 rubalja odlazi na troškove prijevoza, oko 300 rubalja na telefon i 200 rubalja na troškove hostela. To znači da im za hranu, sredstva za čišćenje i proizvode za osobnu higijenu ostaje 2000 rubalja.

Tijekom eksperimenta student je za hranu trošio samo dolar dnevno, odnosno samo šest kuna. Što je jeo?

Žitarice i čokoladu
Kuhana jaja i heljduJoš žitarica
Ponovno kuhana jaja, ali ovoga puta s kupusomIzvor: Blic via Rosbalt@Aleksei Zyryanov

Aleksei je preživio na ovakvoj prehrani mjesec dana, ali kaže da nema namjeru produžiti eksperiment. Njegova namjera bila je dokazati da čak i najsiromašniji ruski studenti mogu pohađati jedno od najstarijih sveučilišta u zemlji.

Ivana Petrić
izvor: Blic
foto: Rosbalt@Aleksei Zyryanov


eksperimentstudentpreživiostipendijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se