Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ima 24 godine: Kandidat za gradonačelnika Splita je doktorand sa zagrebačke Filozofije

MojFaks | Laganini, 13.04.2017.Ima 24 godine: Kandidat za gradonačelnika Splita je doktorand sa zagrebačke Filozofije

Mladih lica na hrvatskoj političkoj sceni je samo sve više, a jedan od novih kandidata za gradonačelnika Splita je mladić koji je završio studij istraživačke sociologije i to u skraćenom roku.

Marin Špetič ima samo 24 godine. Trenutno je doktorand sociologije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu (uz stipendiju za izvrsnost), a studij je istraživačke sociologije završio, u skraćenom roku, na Odsjeku za sociologiju u Splitu gdje je kao student bio i demonstrator, predstavnik studenata te aktivni član Fakultetskog vijeća, piše Splitski dnevnik.

Spetič je prvi put zapažen na tribini "Kuda ide splitska kultura?" s kandidatima za gradonačelnicu/gradonačelnika grada Splita koju je organizirala udruga Kurs, gdje je umjesto Gorana Jugovića predstavio kulturni program Dišpeta. Mladi sociolog je, među već ustaljenim licima političke scene u Splitu, svakako zanimljiva pojava o kojoj smo morali doznati više.

...Primjer političarima: načelnik svaku plaću daruje studentima...


...Napokon odličan prijedlog političara: Mladi bi trebali besplatno putovati Europom...


U intervjuu s Marinom, Splitski dnevnik doznaje da je izrazito aktivan na nekoliko područja. Već je autor nekoliko znanstvenih radova iz područja sociologije obrazovanja, evaluacije, održivosti i religije objavljenih u hrvatskim i međunarodnim znanstvenim časopisima, a često sudjeluje na međunarodnim konferencijama na kojima je i primio nekoliko akademskih nagrada.


Marin u društvu drugih kandidata za gradonačelnika Splita... izvor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dobitnik je i Dekanove nagrade te nagrade ‘NobelST’ Sveučilišta u Splitu kao jedan od 10 najuspješnijih studenata na Sveučilištu. Uz to, od malih nogu sudjeluje u civilnom društvu pa je tako član nekoliko udruga, skaut, zaposlenik Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

...Ivan Pernar prokomentirao saborski restoran: 'Ovo je jeftinije nego u studentskoj menzi!'...


Po tom je planu odradio jedan mandat kao potpredsjednik Svjetskog i Europskog parlamenta mladih za vodu, a sudjelovao je kao istraživač, voditelj i sudionik u nizu EU projekata posebice unutar Erasmus Plus programa. Marin Spetič je i jedan od autora Programa za mlade za razdoblje od 2017-2020 grada Splita.

"Grad se ne može ponašati kao tajnik građana koji radi na 'žao nam je, mi tu ništa ne možemo' principu" poručuje Marin


Splitski dnevnik napravio je vrlo iscrpan i opširan intervjuu s Marinom, a mi ćemo prenijeti dio koji se odnosi na njegov fokus kao najmlađeg kandidata. Tvrdi da će se snažno zalagati za promjenu paradigme upravljanja gradom te naglašava da ne želi da se grad ponaša kao tajnica građana.


Marin je jedan od autora Programa za mlade za razdoblje od 2017-2020 grada Splita... izvor: imgrum@spet.marinov

"Grad se ne može ponašati kao tajnik građana koji funkcionira na principu 'žao nam je, mi tu ništa ne možemo'. Takav je pristup prema ostatku društva prisutan na svim razinama upravljanja u RH. Potrebno je osvijestiti da demokracija podrazumijeva fleksibilne, odgovorne i otvorene upravljačke strukture. Da strukture moći nisu jedini, pa niti najvažniji, demokratski mehanizam. One su samo krajnji formalni mehanizam. Sve što slijedi prije bilo kakve političke ili demokratske odluke je u svojoj biti demokracija. Najočitiji primjer je rasprava o prenamjeni, uređenju ili promjeni nekoga javnog prostora. Takva odluka nije u ingerenciji Vijeća grada, perse. Takva je odluka i plan djelovanja nešto u što moraju biti uključeni svi dionici, udruge, građani, pojedinci, političke stranke, struka, administracija i tako dalje. Grad mora postati otvoren. Pretvaranje grada u administrativno sakupljalište papira i molbi je čak pomalo groteskno. Zaposlenici grada, pročelnici, vijećnici i drugi uključeni u upravljačke strukture trebaju shvatiti da bez jedne iscrpne, kvalitetne i uključive rasprave (time ne mislim na formalne javne rasprave) i zajedničkog djelovanja nije adekvatno donositi bilo kakve odluke", kaže Marin.

Cijeli intervju s ovim budućim mladim političarem možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
izvor: Splitski dnevnik
foto: imgrum@spet.marinov


gradonačelnikSplitpolitikaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se