Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ivana vas treba: Pomozite slijepoj studentici iz Dubrovnika da lakše prati predavanja i diplomira

MojFaks | Laganini, 02.05.2019.Ivana vas treba: Pomozite slijepoj studentici iz Dubrovnika da lakše prati predavanja i diplomira

Građani Hrvatske puno puta su pokazali svoje veliko srce, a među njima uvijek ima i studenata. Ovoga puta pomoć ne treba bolesna djevojčica ili dječak, nego uspješna studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja je naglo izgubila vid. Ono što je njoj potrebno jest reproduktor i snimač pomoć kojeg lakše prati predavanja, kao i mobitel za slijepe.

Više se puta pokazalo plemenito lice naše zemlje, a ovih dana u pomoć će se priskočiti još jednoj marljivoj i snažnoj djevojci kojoj je pomoć uistinu potrebna, piše portal Miss7. Naime, Ivana je mlada i perspektivna djevojka u dvadesetim godinama, a iz rodnog Dubrovnika prije nekoliko godina doselila se u Zagreb na studij filozofije na Filozofskom fakultetu. U njenom naumu da bude odlična studentica nije ju spriječila sljepoća koja ju prati od devete godine života.

Izvor: Unsplash

Tada joj je, naime, dijagnosticiran retinitis pigmentoze s progresivnom atrofijom vidnog živca na oba oka. Kako piše Miss7, studentica je naglo gubiti vid te je, uslijed pogrešnog tretmana liječenja, na kraju potpuno oslijepila. Iako je išla trnovitim putem, njen vedar duh i snažna volja nisu je napuštali. Nikada zapravo nije odustala ni od ideje da ozdravi, a nadu su joj nedavno dali u dalekoj Rusiji. Tamo je razvijena posebna metoda liječenja lingvističko-valnom genetikom koja bi joj mogla vratiti vid, a cijena prvog pregleda, kako su rekli iz Egoist bara, iznosi oko 1000 eura.

Odlična studentica unatoč svim poteškoćama


Osim toga, Ivana bi ove godine trebala magistrirati s prosjekom 5.0. Iako je, kako kažu iz Egoist bara, veoma predana radu i učenju, za taj pothvat potrebna su joj određena tehnička sredstva. Jedan od njih je "Evo E10" reproduktor i snimač pomoć kojeg lakše prati predavanja, a drugi je poseban mobitel za slijepe. S druge strane, njezin laptop je na izdisaju i uistinu joj je potreban novi. Kako Ivana studira, a njeni su roditelji u mirovini, financijska pomoć joj je neophodna i na ovom području.

Ivana uskoro treba diplomirati s izvrsnim prosjekom... izvor: Pixabay

To su znali i u Egoist baru Cvjetno, u čijoj neposrednoj blizini Ivana stanuje, pa su, zajedno s partnerima - Meat The Kingom, brendom specijaliziranim za proizvodnju i preradu mesa te vinarijom Sontacchi odlučili napraviti humanitarno kuhanje. Kada je ekipa portala Miss7 nazvala bar i zatražila Ivanin kontakt, rekli su kako je Ivana doista sramežljiva i skromna djevojka, a oni su obećali da će poštovati njenu želju da ostane posve anonimna. Ipak, pojasnili su nam kako je cilj akcije humanitarne večere skupiti 15 tisuća kuna koji bi Ivani poslužili da ode na pregled, a potom i pribavi sve potrebno za završetak studija.

Humanitarno kuhanje i večera će se održati u četvrtak, 2. svibnja, od 17 do 23 h u Egoist baru Cvjetno koji se nalazi na adresi Veslačka 17. U ponudi će biti dobrotvorni meni od tri slijeda po cijeni od 150 kn, a sva dobit bit će za namijenjena Ivani. Ako ipak ne možete izdvojiti toliko novca, možete pridonijeti i kupnjom šalice "Imam herc" po cijeni od 20 kuna.

Više informacija možete pronaći na linku.

MojFaks
izvor: Miss7
foto: Unsplash


humanitarna akcijaslijepa studenticastudenticapomoćKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se