Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Jesu li sva pitanja u učinioci dozvoljena? Pet stvari koje ipak ne biste trebali pitati profesore!

MojFaks | Laganini, 02.03.2020.Jesu li sva pitanja u učinioci dozvoljena? Pet stvari koje ipak ne biste trebali pitati profesore!

Nakon roditelja, od šeste godine konstanta u našem životu najčešće su obrazovni radnici. Prvo su tu učitelji, nastavnici u srednjoj školi – a kada dođemo na fakultet, dobijemo lepezu novih profesora.

Kao i uvijek, kada upoznamo novu osobu, pobudi se znatiželja da saznamo što više o njima. Mimo učionica, to je lako, jer možemo postaviti pitanja koja će nam dati odgovore i formirati sliku o određenoj osobi. S profesorima je malo drugačije. Neki su nam dragi, provodimo relativno dovoljno vremena na njihovim predavanjima, ali opet oprez s pojedinim pitanjima u učionici treba postojati. 


...Poruka profesora brucošima: 'Rekli su mi da ćete biti nezainteresirani i lijeni...'


Te male prostorije, rezervirane su  najviše za pitanja u vezi gradiva, a naš mozak koji odluta na predavanjima često ima mnogo drugih stvari o kojima razmišlja. Kako se ne biste našli u neugodnoj situaciji, i možda pokvarili dobru komunikaciju koju imate s profesorima, ili dodatno je otežali, izdvojili smo pet stvari koje zaista ne biste trebali pitati profesore, iako vas zanimaju. Pa da počnemo. 


To sam naučio u srednjoj školi, zašto moram opet slušati predavanja o tome?


Kada iz srednje dođemo na fakultet, neke stvari smo već prethodno usvojili, ali fakultet bi upravo trebao predstavljati nadogradnju naučenih stvari. Gradivo se obrađuje detaljnije, više je materijala za učiti, i sigurno će profesori ispredavati I nove stvari, o kojima se nije govorilo u srednjoj. Zato, nemojte profu pitati “zašto opet slušam ovo”, jer koliko je vama potencijalno dosadno gradivo – i njima je to pitanje, koje gotovo svaka generacija brucoša postavi. 


foto:Unplash@javotrueba

Možete li predavanja učiniti zanimljivijim?


Kako se održava predavanje, koliko je zahtjevna građa koja se prelazi i kakvi su uvjeti u učionici sigurno igra ulogu u usvajanju znanja. Međutim, nekada se pojedine stvari zaista ne mogu učiniti zanimljivijim nego što jesu – tako da i ovo pitanje može biti problematično. Naravno da nitko ne želi sjediti 3 sata i slušati profesora kako čita sa slajdova, ali organizacija rada u učionici je nešto o čemu se može raspraviti nakon predavanja, i putem evaluacije rada profesora na kraju semestra, kada se mogu ponuditi i konstruktivni prijedlozi kako da predavanje bude zanimljivije. 

Zašto je kod Vas teško dobiti dobru ocjenu?


Rijetko tko voli da mu se drugi miješaju u posao, a zapitkivanje o načina ocjenjivanja, može proći jako loše. Svaki kolegij ima određeni plan i program, kao i uvjete koje svaki student treba ispuniti za pojedinu ocjenu. Kada nam nešto nije jasno u vezi ispita i ocjene, uvijek je dobro otići na konzultacije s profesorom i izvidjeti situaciju. Međutim, postavljanje pitanja o strogoći i metodama ocjenjivanja treba ostaviti samo za takve s povodom situacije.

Predavati je dobro, ali zar ne želite raditi nešto drugo i zaraditi više novca? 


Kao što je svaki student imao svoje razloge zašto je upisao određeni fakultet, tako su i profesori tu iz svojih razloga. Za neke je predavanje posao koji iziskuje mnogo truda, a jako malo daje – naročito financijski, ali na kraju je njihov posao i odabir. Razlozi zbog kojih su tu, su subjektivni, i sigurno ne bi prošlo najbolje da u pauzi između predavanja pitate profesora – a što ti tu radiš? 


Koliko teško zanimanje može biti? Imate pola dana slobodno! 


Često zaboravimo i počnemo uspoređivati naš studentski raspored – s rasporedom predavanja koja imaju profesori. Mi slušamo jedan kolegij, jedanput tjedno, te nam se čini da taj jedan profesor ima sve vrijeme ovog svijeta, a opet kasni s rezultatima kolokvijima. U redu je potegnuti ih, kada je prošao propisani rok, ali ispitivati što oni rade nije. Jer svaki profesor ima određenu kvotu predavanja, a to koje mi slušamo samo je jedno od njih. Plus konzultacije, i tko zna koje još administrativne stvari, zasigurno uzimaju vrijeme. 


...Student zamolio profesoricu da odgodi ispit zbog igrice...


Otvorena komunikacija u učionici je korisna i može doprinijeti produktivnosti. Međutim neka pitanja, koliko god nam se činilo da se u vezi predavanja, i usprkos našem korektnom odnosu s profesorima, ipak bismo trebali zadržati za sebe, jer više predstavljaju miješanje u rad i intimnije su prirode, nego što mi u datom trenu uočavamo. 

A.Z.
foto:Unplash @shubhamsharan


studentiprofesoripitanjapredavanjapravila ponašanjaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se