Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Tajne i muljanja: otkriveno o čemu najčešće lažemo svojim cimerima

MojFaks | Laganini, 12.09.2016.Tajne i muljanja: otkriveno o čemu najčešće lažemo svojim cimerima

Brucoši koji ove godine useljavaju u nove domove mogu se veseliti godinama laganja, čuvanja tajni i muljanja cimerima.

Iako većina mladih u Velikoj Britaniji (45%) vjeruje da im osobe s kojima dijele životni prostor ne bi lagale, njih čak 78% lagalo je cimerima ili je od njih čuvalo neke svoje tajne.

Dvije trećine mladih od 18 do 24 godine vjeruje da je laganje osobama s kojima stanujemo u ljudskoj prirodi, a čak trećina ispitanika izjavila je da su prekidali prijateljske veze i odnose zbog tajni i laži, jednom kad bi se otkrile.

Zbog čega si cimeri najčešće lažu:


Smišljanje izgovora da se ne pojave na nekoj zabavi - 51%
Kažu da su bolesni da bi eskivirali posao, a savršeno su zdravi - 33%
Razbiju, unište ili izgube nešto, a onda se prave da nemaju pojma o čemu se radi - 33%
Potajno im se sviđa cimer/ica - 28%
Pretvaraju se da im se sviđa cimer/ica - 27%
Lažu o tome puše li/jesu li prestali - 20%
Lažu o potrošačkim navikama i tome koliko troše - 20%
Ukrašavaju CV ili lažu na razgovoru za posao - 17%
Posuđuju odjeću cimera/ice bez da prvo pitaju - 16%
'Pumpaju' sliku o svom društvenom životu na društvenim mrežama - 15%

Iako je jasno da je mladim ljudima stalo do njihovih cimera te da se ne žele svađati s njima, studija ukazuje na to da je kompatibilnost između osoba koje stanuju zajedno jako važna kako bi se spriječili potencijalni sukobi, laganje i nepovjerenje prema drugim članovim kućanstva.

Kad su upitani zašto lažu i taje neke stvari cimerima, dvije trećine ispitanika izjavilo je da to rade kako bi sačuvali mir u kući i izbjegli konflikt sa sustanarima. Nešto više od 50% njih laže da ne bi povrijedilo ili uznemirilo druge cimere, a dodatnih 37% taji nešto od cimera kako bi očuvali osjećaj privatnosti u zajedničkom kućanstvu.

Iako ih ovako puno laže cimerima, kad su ih upitali kako bi njima palo da saznaju da su im cimeri lagali, 42% mladih odgovorilo je da bi im trebao barem tjedan dana da 'probave' tu spoznaju, a 6% je izjavilo da nikada ne bi mogli prijeći preko tako nečega.

Thomas Villeneuve, direktor Weroom – web stranice za dijeljenje stanova koja je i naručila istraživanje – objasnio je da je zdrav balans između čuvanja privatnosti i otvorenosti prema cimerima ključan kad su u pitanju problemi koji se javljaju u zajedničkim kućanstvima studenata.

L.B./izvor: Independent
foto: arhiva/photoxpress.com


cimerilažizajedničko kućanstvoprivatnostKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se