Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nakon sjaja u očima - hladan tuš: 5 zabluda o studiranju s kojima se suočavaju brucoši

MojFaks | Laganini, 12.12.2016.Nakon sjaja u očima - hladan tuš: 5 zabluda o studiranju s kojima se suočavaju brucoši

Svima su nam poznati američki koledži, sestrinstva i bratstva te famozni studentski partiji s crvenim čašama i 'beer pongom'.

Naravno, zbog takvih očekivanja koja dobivamo iz filmova nije ni čudo što svaki maturant sa sjajem u očima dočeka upis na željeni fakultet. U stvarnosti ga ipak dočeka hladan tuš

"Jedva čekam otići iz obiteljske kuće i početi živjeti pravi studentski život!"


Kad si srednjoškolac imaš razne vrste ograničenja, a najveća od njih je život s roditeljima i osjećaj da ti stalno 'dišu za vratom'.

Odlaskom u studentski dom ili stan stvari ne postaju nimalo lakše. Naprotiv, ako ne napuniš frižider u njemu se neće magično stvoriti mlijeko ili puding baš onda kad ti se jede nešto slatko. Prljava odjeća će ostati prljava sve dok ju ti ne staviš u perilicu uz stalno zivkanje mame u potrazi za savjetom: "Hej, na koliko se ono peru plahte?"

 

"Čim dođem na faks počet ću se hraniti zdravije i naučit ću kuhati!"


Život u stanu ima veliku prednost – kuhinju, koju možeš koristiti kad god poželiš. Palačinke u 11 sati navečer? Nema problema! Zato skoro svaki brucoš dođe na fakultet s velikim planovima o večerama za prijatelje, svježim povrćem i uvijek skuhanim jelom.


foto: Shutterstock

Na entuzijastičnom početku studiranja dolaziš sa svježim voćem, smanjuješ unos slatkog, ali kad te stisnu kolokviji ili jednostavno budeš preumoran najčešće se nađeš za laptopom uz čokoladu, pizzu iz menze ili tijesto koje postane jedina stvar koja ti se da skuhati.

"Na faksu je lako pronaći 'srodnu dušu'!"


Kada prelazimo iz srednje škole na fakultet često razmišljamo o tome kako ćemo lako upoznati nekoga sa sličnim interesima, kako ćemo skupa učiti, viđati se po stanovima ili studentskom domu, ići zajedno u menzu i biti pravi studentski par koji će ostati skupa cijelo školovanje a onda će svojoj djeci prepričavati "kako su se mama i tata upoznali na faksu".

Ne kažem da takvih primjera nema, dapače, studiranje je višegodišnji proces za vrijeme kojeg upoznamo mnogo ljudi, a nerijetko i partnera. Ne očajavaj ako se to ne dogodi na prvoj godini jer ćeš na prvoj godini upoznati mnogo ljudi, ali ćeš isto tako otkriti i sebe. Ljubav će već doći!

"Na faksu ne moram ići na predavanja, pa bilo tko me može potpisati!"


Da, jedna od prednosti studiranja je ta da (neka) predavanja nisu toliko nužna. Neki profesori neće zahtijevati stalnu prisutnost niti će provjeravati da li je tvoj potpis na listi prisutnih, ali to nije razlog da ostaneš kod kuće ili sjediš na kavi.


foto: Shutterstock

S vremenom ćeš naučiti da se mnoge stvari koje profesor kaže na predavanju ne nalaze u literaturi za ispit, a ako ne odlaziš na predavanja, na ispitu ćeš sjediti s upitnicima iznad glave kad ugledaš pitanje na koje nemaš pojma odgovoriti jer odgovor nije bio u skripti.

"Partijanje je ono što ću raditi svaki vikend"


Ono što se nalazi u svakom studentskom gradu jest mali milijun kafića koje svaki vikend imaju razne ponude, pogotovo ako si student. S plakata vrište natpisi kao što su "Jeftina cuga za studente!", "Studentska brucošijada vol. 5." i kako onda da ostaneš kod kuće sa svojom skriptom kada će svi studenti biti tamo?!

Naravno, partijanje je dio studiranja i odlično je za odmor i druženje sa ekipom nakon napornih predavanja ili u danima kad baš nemaš nijedan kolokvij, ali trebaš znati granicu. Nekad je bolje preskočiti izlazak i poštedjeti se mamurluka sutradan ujutro nego biti glavni akter svakog događanja u gradu.

Sara Matijević
foto: Shutterstock


brucošizabluderazočaranjestudiranjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se