Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Bez obzira na 'koronu', nemojte ni pokušavati! Stanodavac 'stavio soli na rep' studentici koja ga je odlučila 'preveslati' za dvije stanarine

MojFaks | Laganini, 11.05.2020.Bez obzira na 'koronu', nemojte ni pokušavati! Stanodavac 'stavio soli na rep' studentici koja ga je odlučila 'preveslati' za dvije stanarine

Ovaj tjedan Hrvatska je započela s trećom fazom popuštanja mjera. I dok je većina studenata sredinom ožujka napustila studentske sobe i stanove, s ukidanjem e-propusnica mogli bi se početi vraćati u mjesta studiranja.

Nastava na hrvatskim sveučilištima odvija se online od 16. ožujka, a mnogi studenti su nakon toga spakirali svoje kofere i napustili studentske sobe i stanove. Zagreb je pogodio snažan potres 22. ožujka, koji je dodatno "rastjerao" studente koji su ostali u unajmljenim stanovima.

Hrvatska, kao i druge europske zemlje, polako popuštaju restriktivne mjere. Za studente, današnji će ponedjeljak označiti trenutak povratka u koliko-toliko uobičajenu studentsku svakodnevicu: dozvoljen je rad ugostiteljskih objekata te je započelo održavanje neophodnih vježbi na fakultetima. Nova popuštanja mjera mogu biti poziv studentima da se vrate u mjesta studiranja. 

I dok smo prethodnih godina svjedočili samo povećanju cijena za najam stanova, koji kvalitetom teško da mogu ispratiti traženi novčani iznos te izbacivanju studenata na samom početku turističke sezone koja, nažalost, koincidira s ljetnim rokovima, ove godine čini se da je pandemija koronavirusa najmodavce malo "prodrmala". Ili pak nije? 

...Najam 'skočio', a studenti na mukama: Stručnjak savjetuje na što sve paziti kako vas gazda stana ne bi zeznuo...


Na popularnoj stranici Ispovesti, jedna studentica podijelila je svoje iskustvo sa stanovanjem za vrijeme pandemije. Na samom početku pandemije studenti su ostali bez poslova i time osnovnih sredstava financiranja. A stanarine su nerijetko, boravili studenti u stanu ili ne, ostale iste. 


...Visoke cijene, prljav prostor i dosadne gazdarice: Studenti u Osijeku vode borbu s pronalaskom stana...


"Studiram nedaleko od svog grada. Kad bih putovala, trebala bih da mijenjam dva autobusa, i mnogo bih vremena potrošila na put. Odlučila sam da ću tamo da stanujem. Dok je ova izvanredna situacija, nisam bila u stanu 2 mjeseca, samim tim nisam ni platila stanarinu za ta dva mjeseca misleći da će gazda od stana ili da ne naplati stanarinu ili bar malo da je spusti. Otkazala sam stan skoro shvativši da nema potrebe da tamo stanujem s obzirom na to da predavanja neće ni biti. Međutim, jučer kad sam otišla da pokupim svoje stvari, čovjek je lagano uzeo moj la top i neće da mi ga vrati dok ne platim stanarinu za ta dva mjeseca. Ludim", napisala je studentica. 

Sudeći po komentarima, 504 osobe odobravaju dok njih preko 3000 osuđuju. Pitanje je da li osuđuju ponašanje vlasnika i otuđenje stvari ili postupak studentice koja je očekivala da ne plati ništa? Kako god bilo, izostanak komunikacije u ovom slučaju sigurno je dodatno otežao situaciju, stoga je bitno da se ne u ovom periodu ne dovedete u sličnu situaciju. 

"Problem je u tebi. Dakle, ti si se samim useljavanjem obvezala na plaćanje stanarine. Ako si željela platiti manju stanarinu trebala si razgovarati s njim, a ne tako bezobrazno ne ispuniti svoje obveze. Samim time što si svoje stvari ostavila u stanu dužna si platiti stanarinu. Stan nije tvoj, nisi ispunila obvezu plaćanja i vlasnik tebi nije dužan vraćati stvari ili uopće skrbiti o njima (tvoj problem što si ih ostavila). Tako da saberi se jer si ti ovdje u krivu", jedan je od komentara. 

...Otkrivaju najgore stanodavce: Studenti snimaju grozne stanove koji se iznajmljuju mladima...


Izgledno je da u ovom slučaju ne može biti samo vlasnik stana kriv niti studentica, te da su zbog novonastale situacije koja je pogodila sve uključene, trebali pronaći način kako izaći ususret jedni drugima.

"Svi bismo trebali biti malo suosjećajniji, ne samo u ovoj situaciji, nego i inače. Naravno da nije u redu ne platiti stanarinu 2 mjeseca bez dogovora, ali nije ni u redu naplatiti punu, ako ne i ikakvu stanarinu u ovoj situaciji, a pogotovo nije u redu ukrasti nekome laptop, a kamo li studentici", glasi još jedan od komentara. 

Anja Zulić
foto: Shutterstock By PHOTOCREO Michal Bednarek


stanovinajamstudentivlasnicikoronavirusispovestiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se