Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prijemni na faksu vam je težak? Obrišite suze i pogledajte kakvo je to mučenje nekada bilo

MojFaks | Laganini, 13.07.2017.Prijemni na faksu vam je težak? Obrišite suze i pogledajte kakvo je to mučenje nekada bilo

Kada kažemo da je prijemni ispit na nekom fakultetu 'muka živa' tada uglavnom mislimo na trajanje te težinu, ali nismo svjesni kakva je to doslovce tortura bila prije 200 ili 300 godina. Naime, u srednjem vijeku tijekom prijemnog ispita studente su udarali i maltretirali.

Europska sveučilišta u 15. stoljeću imala su velik problem – mladići koji su im dolazili bili su "puni grijeha" (djevojke su o visokom obrazovanju mogle samo maštati), prenosi net.hr priču stranog portala Atlas Obscura.

...Studenti još u srednjem vijeku 'žicali' novac od roditelja...


Kako bi očistili buduće studente od oholosti, prekomjernosti u jelu i piću, bluda i ostalih teških grijeha (poput ambicija ili slobodnog razmišljanja), fakulteti su razradili sustav inicijacije. Ako ste imali sreće, upisali ste neki od fakulteta u kojima su brucoši samo služili kao robovi studentima viših godina. Ako niste, morali ste prije svega proći priličnu torturu. I to ne od studenata – inicijacija je bila obvezna, a provodili su ju profesori, piše net.hr.


Izvor: Atlas Obscura

Najdetaljnije su opisani obredi inicijacije na sveučilištu u švedskoj Uppsali te onima iz Njemačke s kraja 15. stoljeća.

Mlatili ih štapovima kao stoku


Studenti su se prvo prijavili dekanu, a kada ih se skupilo dovoljno inicijacija je mogla početi. Na odabrani dan, skupili bi se u dvorani i profesor kojeg je dekan imenovao za inicijatora podijelio bi im nakaradne kape, šarenu odjeću češljeve, naočale, britve… Sve su to morali staviti na sebe, a na glavu dodati magareće uši i rogove. Potom im je inicijator gurnuo u usta sa svake strane veprove kljove i mlateći ih štapom (odn. tjerajući ih kao krdo volova i magaraca) odveo u predavaonu.


Izvor: Atlas Obscura

Stali bi u krug oko inicijatora. On bi ih tada počeo vrijeđati zbog izgleda te im je držao prodiku da su ništavni i da se moraju riješiti grijeha i poroka. A onda ih je počeo mlatiti. Inicijator bi izvukao vreću punu pijeska koju bi zavitlao. Ako su i izbjegli, (onako odjeveni i ukrašeni britvama) slijedila su pitanja, složena a često i u obliku zagonetki. Ako nisu znali odgovor, ili su odgovarali presporo, opalio bi ih vrećom. A dobili bi svoje i ako odgovor nije bio razgovijetan (što je bilo uvijek s obzirom na to da su i dalje morali držati kljove u ustima). Naravno, sve to je bilo začinjeno i ponižavanjem te vrijeđanjem.

"Čistili" su ih sjekirom, brusnim kamenom i turpijom


Nakon navedenog ponižavanja, inicijator bi pitao brucoše odriču li je grijeha. Kada su pristali, simbolično bi im kliještima iščupao kljove te skinuo magareće uši i rogove, čisteći ih od životinjskih poriva. No to nije bio kraj.

...Dašak prošlosti: kako je izgledala zgrada SC-a sredinom prošlog stoljeća?...


...Nostalgična: Pogledajte kako je izgledao kultni zagrebački studentski dom davne 1986. godine...


Studenti su morali leći na pod pa inicijator im je turpijao nokte, pretvarao se da će im odsjeći noge i brusio ih (u nekim varijantama prislonili bi im lice uz brusni kamen). S povećim štapom "čistio" bi im uši. Potom bi ih mahnito brijao drvenom britvom. Kad je sve to bilo gotovo, odveli bi ih dekanu koji im je napunio usta solju i održao govor o važnosti čistoće te su konačno postali studenti.


Izvor: Atlas ObscuraIzvor: Atlas Obscura

Do početka 17. stoljeća praksa se raširila diljem Europe i provodilia su ju i protestantska i katolička sveučilišta, no Nijemci su otišli korak dalje i uveli instituciju penalizma – prilično slična inicijaciji osim što je trajala čitavu godinu, prenosi Atlas Obscura. Tada se konačno javnost okrenula protiv rigoroznih običaja – a do sredine 18. stoljeća inicijacija je zabranjena na svim sveučilištima – barem službeno.

Cijeli članak s ovim groznim metodama na prijemnom ispitu možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: net.hr/Atlac Obscura
foto: matematikapn.blogspot.hr


srednji vijekprijemni ispitmučenjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se