Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Primjer koji treba slijediti: Sveučilište studenticama nudi besplatne tampone i uloške

MojFaks | Laganini, 22.12.2016.Primjer koji treba slijediti: Sveučilište studenticama nudi besplatne tampone i uloške

Djevojkama nije potrebno opisivati sve popratne pojave menstruacije jer nadutost, krvarenje, promjene raspoloženja, grčeve i ples hormona osjete svaki mjesec. Jedan fakultet to dobro zna pa su svojim studenticama odlučili olakšati barem financijsku stranu ove priče.

Sveučilište Brown s Long Islanda u toaletima kampusa postavit će aparate s tamponima i ulošcima koje će djevojke moći slobodno uzimati po potrebi. Aparati će se naći i u muškim toaletima zbog transrodnih studenata koji se ne identificiraju kao žene, a imaju mjesečnicu.

Inicijativu su pokrenuli sami studenti, a na ideju su došli prije dva mjeseca. U prostorijama kampusa nalazit će se te higijenske potrepštine, a iz predstavništva studenata kažu da će se zalihe obnavljati svakih tjedan dana.

Žene higijenske proizvode plaćaju poprilično skupo, a najviše tog novca odlazi na porez - čak 20 milijuna dolara. Studenti se nadaju da će ova praksa zaživjeti i na drugim sveučilištima, a zasad su vrlo optimistični u svojim predviđanjima.


Izvor: Shutterstock

I druge institucije pohvalile su inicijativu i to baš zato što su ti proizvodi besplatni za sve kojima trebaju. Također se nadaju da će ova praksa zaživjeti i na drugim mjestima.

Skupi tamponi i ulošci natjerali su studente na razmišljanje o tome zašto se ti proizvodi ne tretiraju poput wc papira, a ne kao nešto posebno i luksuzno, kada su svakoj ženi potrebni.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


tamponiulošcidijele tamponeSveučilište BrownKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se