Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ostala bez majke, brine za svoju obitelj: Djevojčica kojom se ponosi Hrvatska sada studira u Požegi

MojFaks | Laganini, 30.09.2019.Ostala bez majke, brine za svoju obitelj: Djevojčica kojom se ponosi Hrvatska sada studira u Požegi

Ranka je devetnaestogodišnjakinja koja već godinama brine o svojoj obitelji. Uz školske obaveze, od svoje desete godine vodi brigu o domaćinstvu, starala se o bolesnoj majci, prabaki i pradjedu te bratu Marku koji je imao manje od tri godine kada im se majka teško razboljela.

Danas je Ranka studentica Veleučilišta u Požegi, smjer računovodstvo i financije. Proglašena je Ponosom Hrvatske 2011. godine, zbog svoje požrtvovnosti, skromnosti i hrabrosti na kojoj su joj mogli tada, a mogu i danas mnogi odrasli ljudi pozavidjeti. Od tada Ranka je nastavila skrbiti o kući i bratu, a nažalost nakon teške bolesti izgubila je majku, kasnije i pradjeda i prabaku.

Uz kćerku je otac Predrag, koji je iznimno ponosan na nju. On stoji čvrsto uz Ranku što se tiče studiranja. Novcem koji zaradi u požeškom Spin Valisu nastoji osigurati potrebno za skroman život svoje kćeri, sina i sebe. Rankin brat Marko, koji ide u šesti razred osnovne škole, dobar je učenik. Sestra mu pomaže rješavati najteže zadatke iz matematike, piše 24sata. 

"Ona mi samo pokaže put kojim moram ići, a onda ja nastavim sam. Stroga je",  našalio se Marko u razgovoru za 24sata. 

"On je sve moje na ovom svijetu", sentimentalna je Ranka dok brata priprema za školu. Priznaje da otkako je brat porastao, ima više vremena za sebe, a njegov glavni oslonac Ranka mu je od treće godine kada su ostali bez majke. 


...Kćer, otac i jedan burek: priča o studentici koja je rasplakala regiju, a i vas će...


Javnost je za ovu djevojku, tada desetogodišnju curicu saznala u prosincu 2010. godine, nakon što je objavljena njena priča na 24sata. "Kada dođem doma iz škole, najprije pogledam što kome treba, ručam, onda pišem domaću zadaću - rekla je tada Ranka. Već je tada ujutro budila brata, umivala ga, presvlačila mu pelene. Kuhala je čaj, djedu davala lijekove, pa odlazila u majčinu sobu - ona je bila nepokretna, imala je tumor na mozgu", pisalo je prije skoro devet godina. 

Dvije godine poslije ova prerano odrasla djevojčica dobiva nagradu Ponos Hrvatske, a nakon smrti majke nije se pokolebala. Nastavila je biti dobra učenica u školi, nije se smanjila njezina briga za mlađeg brata, kojem je do danas ostala posvećena kao da mu je ona majka. 

...Preslatko: Studentica nije mogla naći dadilju pa joj je profa 'pričuvala' bebu na predavanju...


"Uvijek isplaniram svoje aktivnosti vezane za kuću, Marka i školu, tako da ako se sve posloži kako treba, onda se sve stigne. Ponekad s prijateljima izađem, ali ne baš često, jedino kada se nešto događa od kulturnih manifestacija u gradu. Diskoteke me ne zanimaju, kao niti kafići. Više volim vrijeme provesti sa svojim najdražima u prirodi i šetnji", govori Ranka i dodaje da su joj prijateljice velika potpora.
  
A.Z.
Izvor: 24sata
Foto: Ponos Hrvatske


Ranka NjegovanovićPonos HrvatskestudenticaVeleučilište u PožegiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se