Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Skripte za ogrjev? Ne zvuči loše! Evo gdje završe sve vaše skripte i bilježnice nakon položenog ispita

MojFaks | Laganini, 30.01.2020.Skripte za ogrjev? Ne zvuči loše! Evo gdje završe sve vaše skripte i bilježnice nakon položenog ispita

Semestar se bliži kraju, a svi marljivo prikupljeni materijali više vam neće trebati. Studenti su nam otkrili što rade i gdje odlažu sve skripte, bilježnice i materijale po završetku semestra...

Zimski semestar samo što nije završio, a neke ste predmete već do sad uspješno položili (ili ćete uskoro položiti) te ih prekrižili s liste obveza. Kako ste protekla 3 mjeseca vrijedno prikupljali sve potrebne materijale za taj kolegij, printali vježbe, kopirali poglavlja iz knjiga, marljivo bilježili sve važne podatke s predavanja i seminara, a na kraju svega i izradili vlastitu skriptu ili pak skriptu nečije skripte na koju ste, vjerujemo, ponosni, tako je i krajem semestra vrijeme da, polaganjem predmeta, spremite sve te materijale na sigurno mjesto. No, spremate li ipak te materijale ili vam bespotrebno zauzimaju mjesto u ionako omanjoj studentskoj sobi?

Kuda odlaze i gdje se nalaze sve vaše skripte, bilježnice, iskopirane knjige nakon što kolegij uspješno položite? 

Kanta za smeće buduća je sudbina većine skripti


Da se stare skripte i bilježnice ne isplati čuvati, govore nam studenti koji smatraju da im one više nisu potrebne pa ih je najjednostavnije prebaciti u – kantu za smeće.

Nedavno smo i dobili dojavu jedne čitateljice koja je skripte nakon položenog ispita bacila u kontejner. Mjesto događaja: Prečko, Zagreb. Ponekad slika govori više od riječi.


foto: privatna arhiva

Vodeći se ovime, i ostali studenti bez grižnje savjesti kao sljedeće odredište svojih skripti odaberu upravo smeće. Kanta za smeće ili kontejner – sasvim je nebitno.

"Kada sam nešto položila, sve skripte, bilješke i ostale stvari (knjige nikad nisam nabavljala jer sam znala da ih neću pročitati) išle su ravno u smeće. Jer što da drugo radim s njima? Položila sam kolegij, ne trebaju mi više, ako će mi ikada trebati, imama ih na laptopu pa mogu ponovno isprintati, ali to se nikad nije dogodilo", govori nam studentica Marta s Fakulteta političkih znanosti. 

Neki su studenti imali snažan poriv da zapale sve svoje skripte po završetku semestra, no nisu nam otkrili jesu li to uistinu i učinili. No, jedan nas je primjer totalno očarao. Naime, student koji je htio ostati anoniman, podijelio je s nama iskustvo sigurnog odredišta svih svojih skripti i bilježnica.

Sve skripte izgore u peći – kao ogrjev


"Sve svoje skripte, bilježnice i materijale čuvam cijelu akademsku godinu. Uvijek su u pripravi jer nikad ne znate što će vam od njih poslužiti za neki sličan i srodan kolegij. Kad se bliži zima, onda ih sve sakupim, pregledam i odlučim jesu li mi u zadnjih godinu dana one trebale i ako nisu, pokidam sve ispisane stranice bilježnica, isjeckam sve skripte i onda ih pripremim za paljenje. Zvuči čudno, ali ih moji doma koriste za ogrjev. Njima od koristi, ali i meni jer mi ne zauzimaju mjesto u sobi i ne skupljaju prašinu", rekao nam je ovaj student koji tvrdi da mu do sad nikad nije bio žao učinjenoga.

...'Odustajem od faksa i idem doma': I još 14 misli koje studentima prolaze glavom za vrijeme ispitnih rokova...


A da će vaše skripte mlađim generacijama biti od velike pomoći, priznala je  Klara, koja većinu svojih materijala proslijedi mlađim studentima. 

"Iskopirane knjige prodam, pa čak i neke skripte koje su dovoljno urednije i čitljive. Uglavnom, proslijedim ih mlađim studentima jer znam da će im biti od velike pomoći", o svojim dobrim namjerama izvijestila nas je studentica Klara.


foto: Shutterstock

Očuvani materijali držani na sigurnim mjestima i po 5 godina


Nakon studenata koji sve bacaju jer smatraju višak skripti i bilježnica nepotrebnim, ima i onih koji sve brižno čuvaju jer – nikad ne znaš kad će ti neka informacija zatrebati! 

"Ja ne bacam skripte, po žalost mojih bližnjih. Odnosno, držim ih nekoliko godina nakon završetka te godine. Knjige, odnosno stručnu literaturu uopće ne bacam. S papirima imam neki čudan odnos. Volim ih skupljati i onda kad brišem prašinu često uzmem te skripte i prelistam. Čak i bilježnice imam i dalje koje su skroz ispisane. Nikad ne znaš što će ti i koja informacija zatrebati", kazala je Aneta s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.


foto: Shutterstock

Još je jedna studentica sličnoga stava, tvrdi da sve svoje skripte unazad 5 godina čuva, ali nije sasvim sigurna na kojim se sve mjestima nalaze.

"Čuvam sve bilježnice i skripte od 1. godine fakulteta. Presentimentalna sam. Dio je doma na tavanu, dio je u predsoblju, dio u mojoj staroj sobi, a dio u podstanarskom stanu u kojem živim. Imam malo brdašce svega jer mi je žao bacati pa brižno skupljam jer sam mišljenja da će mi kad-tad dobro doći", govori nam Valerija, studentica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. 

...Najtužniji popis ikad: 8 stvari koje ćeš propustiti zbog štrebanja u ispitnoj veljači...


Neki studenti čak preporučaju da ih sačuvate, ali bar u elektronskome obliku jer su neke informacije ipak vrijedne pohranjivanja. "Platili ste za dobar dio tih skripti. Sjetite se koliko ste vremena proveli u redu za kopiranje", govori ovaj student te tvrdi da ih u svakom trenutku nekome možete i posuditi ili prodati jer uvijek će nekome dobro doći, ako ne vama. 


V.S.
Foto: Bohdan Malitskiy, Shutterstock


skripteknjigematerijaliučenjepoložen ispitKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se