Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sramota u Splitu: Iznajmljivačica htjela izbaciti studente zbog turista, svađala se, a jednog i ugrizla

MojFaks | Laganini, 12.07.2017.Sramota u Splitu: Iznajmljivačica htjela izbaciti studente zbog turista, svađala se, a jednog i ugrizla

Još jedan incident dobro poznat mnogim studentima koji studiraju na Jadranu i muku muče s traženjem smještaja u sezoni...

Doc. dr. sc. Ivan Basić sa Filozofskog fakulteta u Splitu za Slobodnu Dalmaciju napisao je tekst o nevoljama studenata koji su iz nekoliko europskih zemalja (Poljske, Finske, Italije i dr.) pomoću Erasmus programa odlučili u Splitu upisati kolegije iz hrvatskog jezika i književnosti, povijesti, povijesti umjetnosti, talijanskog jezika i kulture itd.

Naime, kako bi mogli nesmetano i marljivo obavljati svoje studentske obaveze i prionuti na posao, slušati predavanja i seminare, proučavati literaturu, obilaziti kulturne ustanove u gradu i okolici, adekvatan smještaj im je bio preduvjet bez kojeg je studiranje, kako svi koji odlaze na studij u drugi grad ili zemlju znaju, nemoguće. No, studentima koji studiraju u primorskim i dalmatinskim gradovima pronalazak smještaja nije nimalo lak zadatak, pogotovo u turističkoj sezoni.

...Top zarada, ali samo pod ovim uvjetima: Evo što studenti misle o ponudi sezonskih poslova...


Upravo je incident koji su proživjeli spomenuti studenti Erasmusovci nagnao profesora Basića da javno iznese veliki problem sa stanodavkom i uopće pronalaženjem smještaja usred sezone, koji je, nažalost, dobro poznat brojnim studentima koji studiraju na Jadranu. Prenosimo dio teksta, a čitav članak možete pročitati ovdje.

"Na moje manje - više kurtoazno pitanje o tome kako se naviknuo na boravak u Splitu, talijanski student mi je ispričao nesvakidašnji doživljaj. Doputovavši u naš grad, on i njegovi kolege smjestili su se u unajmljenom stanu (u istočnom dijelu šireg centra grada). Sa stanodavkom, starijom gospođom, su uredno sklopili i potpisali ugovor o najmu stana do početka srpnja.

Sve je teklo glatko do starta turističke sezone: studenti su uredno podmirivali stanarinu, a iznajmljivačica se nije mnogo plela u njihovu svakodnevicu. Odjednom, krajem svibnja, vlasnica stana ('gazdarica') se nenadano i nenajavljeno pojavila u dnevnoj sobi naših studenata i bez mnogo okolišanja obavijestila stanare da moraju do 30. svibnja žurno napustiti 'njen stan'. Objašnjenje? Kontaktirali su je turisti zainteresirani za isti stan tijekom lipnja i srpnja, a k tome spremni platiti znatno višu cijenu.

...Nema više i ovce i novce: privatni iznajmljivači u Dubrovniku negoduju zbog najavljene izgradnje studentskog doma...


Potaknuta hvalevrijednim kapitalističkim porivom, gazdarica je odlučila po kratkom postupku ukloniti postojeće stanare i zamijeniti ih novima. Nisu je uzdrmali ni argumenti studenata da u ovako kratkom roku nisu u stanju sebi pronaći adekvatan zamjenski smještaj (osobito ne po cijenama kakve su u Splitu usred sezone), a uostalom imaju s njom sklopljen pravovaljan ugovor koji mora biti ispoštovan; preostalo im je još mjesec dana korištenja stana.

Ovaj posljednji argument, prema riječima mog studenta, naročito je gazdaricu izbacio iz takta, jer je na to povišenim tonom objavila da će ona poderati ugovor, da je stan njezino vlasništvo, i da njoj nitko neće zapovijedati koga će ona i koliko dugo imati u svome stanu.

Gazdarica je, nepokolebana, i dalje inzistirala da stanari smjesta napuste njen stan; stanari su pak nastavili uzaludno braniti opravdanost svoga zahtjeva da u stanu ostanu do isteka ugovora, počinivši opaku nesmotrenost da se pozivaju na pravna načela i osjećaj poštena dogovora.

No, ne može se poreći da je i gazdarica imala neke snažne argumente na svojoj strani: financijska je logika neosporiva – ako su za isti prostor koji sada zauzimaju jedni ljudi, drugi ljudi spremni ponuditi veću količinu novca, sasvim je prirodno htjeti se što prije riješiti onih prvih kako bi se oslobodilo mjesta drugima.

...Zašto se duljoj turističkoj sezoni ne vesele jedino hrvatski studenti?...


Prepirka se nastavila u sve višim tonovima (možete samo zamišljati atmosferu i sadržaj te polemike na nekoliko svjetskih jezika, pri čemu nijedan od govornika baš ne vlada sugovornikovim jezičnim medijem) dočim je gazdarica – očito pod naletom adrenalina zbog dovođenja u pitanje njezine pravne načitanosti – postajala sve agresivnijom. Sve do točke u kojoj je fizički nasrnula na nevoljnog Talijana, bacila ga na tlo, te ga, hrvajući se s njim, u bijesu ugrizla. Da, dobro ste pročitali. Ugrizla.

U tom trenutku su priskočili ostali, rastavili gazdaricu od njena sada već sasvim potresenog plijena (koji je prije bio sasvim normalan student povijesti iz Firence) te shvatili da se spor neće moći riješiti bez prisutnosti organa višeg reda. To u našim prilikama znači da je trebalo pozvati policiju kako bi intervenirala u cijeli slučaj.

Redarstvenici su pravodobno pristigli, napravili uviđaj, te začudo, uspjeli uvjeriti gazdaricu da bi, eto, ipak bio red dopustiti studentima da nastave boraviti u stanu još mjesec dana, kad su već potpisali taj nezgodni obvezujući ugovor.

Gospođa se u međuvremenu primirila, a ugrizom ozlijeđeni talijanski student, pretpostavljam, primio kakvo cjepivo, čisto predostrožnosti radi. Rezultat? Podstanari su ostali u stanu sve do početka srpnja (makar zasigurno s trajnim psihološkim ožiljcima) kako je ugovorom prvotno i predviđeno, poslije čega su otputovali u zemlje svoga porijekla. Ne očekujem da će se tako skoro vratiti. Tȁ tko bi ih mogao kriviti? Biste li se vi vratili u grad gdje ste studirali na sveučilištu, naučili osnove jezika, upili višestoljetnu kulturu, a zauzvrat dobili ugrizne rane i zamalo bili izbačeni iz pošteno plaćenog stana?
", zaključio je Basić svoj tekst.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Pixabay


turistička sezonanajamprivatni smještajstudentiIvan BasićFilozofski fakultet u SplituKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se