Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Spavajte ako vam je život mio: Rano buđenje može vas ubiti!

MojFaks | Laganini, 05.10.2016.Spavajte ako vam je život mio: Rano buđenje može vas ubiti!

Znanost nam uglavnom olakšava život pa je to napravila i ovaj put: rezultati novog istraživanja pokazuju da bi itekako trebali odspavati koji sat više ako želimo dočekati starost.

Ova vijest nam je sjela kao budali šamar jer se bliži zima i sve nam je draže ostati pod poplunom i spuštenih roleta na prozorima spavaće sobe...

Vrijeme je da preispitamo isplati li nam se rano buditi s obzirom da bi nas to moglo koštati života i to bez zezancije! U redu, to ne znači da ćemo umrijeti probudimo li se prije 7 sati ujutro (premda bi mnogi željeli da uopće nisu živi u taj cik zore), ali ako nastavimo biti ranoranioci kroz život, lako je moguće da ćemo ga tako skratiti.

Stvar je u tome da se tijelo prirodno budi kada izađe sunce i aktivira u nama suspregnuti melatonin, hormon koji regulira ciklus spavanja i buđenja. No, da ne bi sve bilo jednostavno, postoji i hormon kortizol koji se luči kada smo uplašeni i stvara dobro nam poznatu "adrenalinsku energiju".

Image result for waking up gif

Melatonin se luči prilikom "prirodnog" buđenja uz sunčevo svjetlo, a kada nas probudi alarm u rano zimsko jutro prije izlaska sunca, u našim se tijelima aktivira samo kortizol koji nam bez ovog prvog hormona stvara stres. Buđenje u mraku ima potpuno drugi, nezdravi učinak, a i sami znamo da je mrak ako se zimi probudimo u 6 ujutro. To nije zdravo za nas i ako se odvija godinama postoji mogućnost da nam se hormoni totalno poremete i da obolimo od bolesti poput onih koje su povezane s radom srca, od dijabetesa, infarkta, depresije i ubrzanog starenja.

Što poduzeti onda u vezi toga? Valjalo bi svakako smanjiti ispijanje kave, odnosno općenito unos kofeina, a spavanje treba učiniti prioritetom i odmaknuti se od tehnologije prije spavanja. Osim toga, treba pažnju obratiti na zdrav doručak i upotrijebiti tehnologiju u našu korist tako da izbjegavamo klasične alarme na mobitelu nego nam treba budilica koja će simulirati sunčevo svjetlo, što je zgodan trik koji nam suvremena tehnologija već odavno nudi.

Image result for alarm clock gif

Dakle, tko se sutra planira probuditi prije izlaska sunca?

Ivana Petrić
foto: Pixabay


buđenje ujutroranobuđenjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se