Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti na meti 'virtualnih' otmičara: Roditelji plaćali milijunske otkupnine!

MojFaks | Laganini, 03.08.2020.Studenti na meti 'virtualnih' otmičara: Roditelji plaćali milijunske otkupnine!

Za vrijeme pandemije koronavirusa, kineski studenti u Sidneyu našli su se na meti prevaranata.

Kako piše BBC, prevaranti su se predstavljali kao službenici kineske ambasade i primorali studente da lažiraju vlastitu otmicu kako bi njihove fotografije poslali obitelji i rodbini koji su lažnim otmičarima u nekoliko navrata uplatili ogromne iznose novca.

...Sveučilišta sve češće 'uhode' studente: Kontroverzne aplikacije znaju gdje ste bili kad ste 'markali' predavanje na faksu...


Prevaranti su studentima prijetili deportacijom, ako ne plate određenu naknadu, te su neke nagovarali da iznajme sobu i lažiraju otmicu, što je na kraju imalo psihološkog utjecaja na studente i dovelo do toga da uistinu prema uputama prevaranata iznajme sobu u hotelu i fotografiraju se zavezani, kao da su oteti.

...Zbog problema na faksu lažirala vlastitu otmicu...


Otac jedne studentice platio je više od dva milijuna australskih dolara, da bi se na kraju ispostavilo da ju je policija pronašla živu i zdravu u hotelskoj sobi. Kako je otkrila australska policija, koja je u jednom periodu gotovo svaki vikend imala ovakav slučaj otmice, studenti su pristajali na to jer su bili ranjiva skupina tijekom pandemije zbog izolacije i drugih kulturoloških faktora. Do sada je zabilježeno osam slučajeva virtualnih otmica, piše BBC.

A.Z.
izvor:BBC
foto:


studentiotmicaprevarantipandemija koronavirusaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se