Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Otkrili smo tko je 'kralj mandarina' u studentskom domu - svi su poludjeli za njima

MojFaks | Laganini, 19.10.2016.Otkrili smo tko je 'kralj mandarina' u studentskom domu - svi su poludjeli za njima

Ujesen dolaze nove akademske obaveze i povratak u studentske domove, niže tempereture i ružnije vrijeme, ali i nešto čemu se, za razliku od nabrojanih stvari, studenti silno vesele: mandarine.

Sobe u studentskim domovima pune su mandarina: kako onih koji ih klopaju do iznemoglosti, tako i studenata koji ih prodaju. Ovih je dana u Facebook grupi jednog studentskog doma "iskočila" fotografija studentske sobe u koju je gotovo nemoguće ući, koliko je u njoj vrećica prepunih mandarina.

I to nije jedini slučaj. Studentske grupe na društvenim mrežama pune su oglasa za prodaju mandarina, domaćih, svježih, mirisnih i sočnih, a čini nam se da nestanu i prije no što stignu u Zagreb. Ovo nije uopće neobično ako u obzir uzmemo da dobar dio studenata ipak pristiže iz manjih mjesta na studij u Zagreb stoga su studentski domovi plodno tlo razmjene dobara i trgovine domaćim proizvodima.

Mandarine – top proizvod: proda ih se 400 kilograma u par sati


Još smo prošle godine istražili cijelo jedno tržište prodaje domaćih proizvoda koje cvjeta u studentskim domovima, a ove sezone posebnu pažnju privukle su nam mandarine. I prošle godine ovo je bio top proizvod koji se prodavao u stotinama kilograma tjedno.


foto: Facebook/objavljeno uz dopuštenje

Kako nam je to jedan sugovornik prošle godine objasnio, "većina studenata još uvijek je u doticaju s domaćom hranom. Nerijetko na studij dolaze iz 'provincije', odnosno seoskih domaćinstava koja još uvijek proizvode dobar dio hrane za vlastite potrebe, a višak nastoje prodati. Prodaju se uglavnom med i prozvodi od meda, razni alkoholi i likeri (prednjače rakije i vina), orašasti plodovi itd."

...Od mandarina, rakije do meda: Najbolji domaći proizvodi prodaju se u studentskim domovima...


Kako nam je to otkrio jedan od sugovornika koji prodaje ovo kiselo, a svima drago voće, interes je ogroman.

"O interesu dovoljno govori to da nakon prvog oglasa i probnih, kao, 100 kg, sve odlazi za manje od pola sata. U narednih par sati su se narudžbe popele na preko 400 kg. U početku je bilo iznimno zanimljivo, nabaviš vagu i udri, ali nekako je organizacijski zahtjevalo veliki angažman. Čuj, treba svima javiti, svakome spakirati od 2-30 kg (pojedinačne narudžbe) i to sve izvesti u što kraćem roku. Prodaja je fora, samo ipak zahtjevan organizacijski pothvat...", objasnio nam je tom prilikom.

Ove godine, čini se, ista priča: svi su ludi za domaćim mandarinama stoga su studentske sobe nakrcane vrećicama upravo ovog proizvoda. Upitali smo nekoliko studenata koji prodaju ovo omiljeno jesensko voće odakle stižu pošiljke i kako ide prodaja.

Student treće godine FER-a prodaje mandarine s OPG-a u vlasništvu roditelja njegove djevojke. Stižu iz Metkovića.

"Beru se isti dan ili dan prije nego dođu do doma tako da studenti uvijek dobiju svježe mandarine. S obzirom na to da se sve vrlo brzo prodaju u domu, nema potrebe za prodajom negdje drugdje", odgovara na naše pitanje prodaje li ih i nekim drugim kanalima.

Mandarine nestanu u manje od 10 sati


Kaže da nikada nije imao problema s prodajom voća iz svoje sobe.

"Mandarine se ne zadržavaju više od 10 sati u sobi. Mislim da je kolegicama i kolegama drago da mogu kupiti u domu domaću kvalitetnu mandarinu po vrlo povoljnoj cijeni i da ne moraju ići do raznih tržnica ili trgovačkih centara", kaže nam.


foto: Facebook/objavljeno uz dopuštenje

Od kolege koji stanuje u domu na "Šari" saznali smo da čak i proizvođači koji ne žive u domu i ne studiraju rado oglašavaju svoje mandarine u studentskim grupama i računaju na studente kao vjerne potrošače.

Iako se studentska populacija ne može pohvaliti snažnom kupovnom moći, velika je prednost studentskih domova brojnost studenata koji cirkuliraju u domovima. Ono što se donese u dom i što je privlačno studentima, prodat će se u rekordnom roku.

"Studenti općenito nemaju veliku kupovnu moć, pogotovo mi koji živimo po domovima. Mandarina dobro ide samo zbog velikog broja studenata koji ju kupuju. 20 kuna za 5kg kvalitetnih i domaćih mandarina stvarno nije puno i tko god voli mandarine toliko može izdvojiti", kaže naš sugovornik.

I on je stava kao i većina studenata – rado će kupiti domaći proizvod koji je kvalitetan, pogotovo ako se nudi po povoljnoj i popularnoj cijeni.

Ako i vi želite kupiti jeftinije mandarine, dovoljno je da se raspitate među kolegama koji stanuju u domu. Sigurno će vam znati preporučiti barem jednog studenta prodavača.

L.B./foto: Facebook


mandarineprodaja u domovimaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se