Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Jer želi trenirati i mozak: Znate li koji naš poznati sportski as studira na Kineziološkom fakultetu?

MojFaks | Laganini, 16.06.2017.Jer želi trenirati i mozak: Znate li koji naš poznati sportski as studira na Kineziološkom fakultetu?

Nije novost da sportaši nakon svoje profesionalne karijere upisuju fakultete, a ista stvar je i kod nas. Tako smo mogli vidjeti bivšu skijašicu Niku Fleiss na studiju novinarstva na Veleučilištu VERN', ali i na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu krije se još jedan sportski šampion.

Naš poznati košarkaš, a ujedno i NBA igrač, Gordan Giriček, pohađa zagrebačku kineziologiju. Giriček se nalazi na popularnom Studijskom centru za izobrazbu trenera (SCIT) na smjeru košarke, a zanimljivo je to što je upravo taj studij prošle godine bio jedan od popularnijih među maturantima. Prema pisanju Večernjeg lista, na istom fakultetu su i gimnastički prvak Europe Mario Možnik te veslački olimpijski pobjednik Valent Sinković.


Izvor: alchetron.com

"Na drugoj sam godini, na izvanrednom studiju, smjer košarka i zasad sam sve ispite dao u roku. Prije svega sam se želio obrazovati jer iz fiziologije znam da je mozak kao i mišić, ako ga se ne upotrebljava, ako u životu radite samo što vam se sviđa, onda će vam demencija brže pokucati na vrata. S jedne strane imam potrebu naprezati mozak novim znanjima i novom terminologijom, proširiti svoj vokabular, a s druge strane želja za košarkom polako mi se vraća", kazao je Giriček za Večernji.

...Zdravstvena kineziologija i zdravstveni turizam - novi studij za izobrazbu sportskih trenera...


Giriček kaže da ima sreće što mu je biologija bila omiljeni predmet tijekom srednje škole i to što ga zanima ljudsko tijelo i anatomija jer će mu to svakako dobro doći za trenerski ispit. Tvrdi da nije lako, puno mora učiti, ali vole predmete poput fiziologije, anatomije, psihologije i pedagogije.

Svim sportašima savjetuje da dođu na fakultet jer će biti više kompetentni


Budući da Zakon o sportu po novome propisuje da onaj tko nije završio trenersku školu ne može biti trener, Giriček se odmah zaputio put fakulteta kako bi mogao ostvariti svoj naum i postati košarkaški trener. Tvrdi da postoji mogućnost da se obrazuje preko nacionalnog saveza, ali to se ne priznaje kao fakultet. Druge sportaše poziva da slijede njegov primjer jer smatra da bi trebali doći na fakultet te tako biti više kompetentni i moći će veliko znanje spojiti s praksom. No mnogi sportaši, pogotovo ako su bili vrhunski, misle da im je za trenerski posao sasvim dovoljno ono što su prošli kroz svoju karijeru uz kakav kraći tečaj.

...Najpopularniji košarkaš svijeta izdvaja 40 milijuna dolara za sveučilišno obrazovanje tisuću djece...


"Mi vrhunski sportaši sigurno smo u prednosti, no ako želite imati podlogu u svemu, onda je ovaj faks za to fantastičan jer on vam vaše znanje stavlja u kućice. Stavlja teoriju i praksu pod jedan krov i dobijete odgovore na pitanja koja ste si kao aktivni sportaš stalno postavljali. A i ja sam se kao igrač nerijetko pitao 'čemu sve ovo', 'zašto me ovaj trener ubija', a zapravo je to imalo smisla. Ako se netko doista odlučio za trenerski posao, preporučujem SCIT jer ovo preko Saveza je obično krpanje, a zakrpati se nikad ne može dovoljno dobro da nemate rupu u znanju", rekao je poznati košarkaš.


Izvor: Pixabay

Osim studiranja, Giriček svira i gitaru jer kaže da ga to opušta, a dok ne završi fakultet nekadašnji Cibos uživa u statusu jednog od europskih NBA-jevih ambasadora.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: kif.unizg.hr


Gordan GiričekKineziološki fakultetkošarkaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se