Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studira već 55 godina: Djedica ima 30 diploma i još mu nije dovoljno

MojFaks | Laganini, 07.06.2017.Studira već 55 godina: Djedica ima 30 diploma i još mu nije dovoljno

'Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba' govorimo klincima kada po prvi put kreću u školu, a jedan 75-godišnji djedica je tu izreku doslovno proživio. Ovaj čovjek obožava studiranje, a dosad je 'ubrao' 30 diploma različitih fakulteta.

Michael ima jednu diplomu stručnog prvostupnika, dvije diplome dvogodišnjeg diplomskog studija, 23 magisterija, tri specijalističke diplome te jedan doktorat. Vjerovali ili ne, ovaj gospodin je pohađao fakultet 55 godina, a ukupno na svojoj polici broji 30 diploma što ga svakako svrstava u rekordere studiranja, donosi portal Vice.


Michael sa svojim diplomama... izvor: mlive.com

Kaže da svaki dan ustaje u četiri ujutro, ali mu je jasno da to nije dio  rutine mnogih ljudi. U sat vremena prohoda tri kilometra, a drži da je najgore prespavati jutarnja predavanja jer tada studenti stalno moraju nadoknađivati izgubljeno vrijeme i gradivo.

Neugodno mu je zbog stila oblačenja studenata


Kada bi se našalili, mogli bismo reći da Michael tipično umirovljenički kritizira današnje ponašanje mladih. Za svoje kolege studente kaže da ga ponekad šokiraju odjećom koju obuku na fakultet jer kako kaže, njemu je neugodno.


Izvor: vice

"Kada sam bio u sjemeništu morao sam nositi košulje, kravate i odijelo. Toga više nema. Kada danas pogledam po učionici, neugodno mi je. Svi izgledaju neuredno. Ne znaju se odijevati. Kada sam odlazio na predavanja odjenuo bih duge hlače i majicu. Nikada nisam nosio traperice, kratke hlače ili sandale, kako rade mnoge današnje djevojke. Prije 50 ili 60 godina djevojke su nosile cipele i čarape, haljine ili suknje, a uređivale su svoju kosu", prisjetio se za Vice.

...82 godine i ne da se: djed krenuo na fakultet sa svojom unukom...


No, nije odjeća jedino što ga muči kod fakultetskih kolega. Osvrnuo se Michael i na hranu te na činjenicu da studenti jedu tijekom predavanja. Tvrdi da se ponašaju kao da su došli na zabavu, a budući da je uvijek sjedio u zadnjem redu mogao je vidjeti što mlađi kolege rade na laptopima na predavanjima, a to je bilo, tvrdi, sve samo ne ono što je imalo veze s predavanjem.

Svidjelo mu se studiranje pa je odlučio studirati što duže


Budući da mu se studiranje jako svidjelo pala je odluka da će studirati i učiti što je duže moguće. Što je više učio to je više želio znati, a ističe da bi i ove godine sjeo u fakultetske klupe samo da je za to bilo mogućnosti jer, kako kaže, mora se pomiriti s činjenicom da stari.

"Prije par godina sam odlučio da je dosta sa studiranjem. Jedan mi je liječnik rekao da starim. Sada se pokušavam prilagoditi toj činjenici. Pokušavao nas je sve zadržati u školi dok ne diplomiramo. I to je i moja poruka mladim studentima: nemojte lako odustajati. Smatram da stvarno nije važno što osoba studira, samo je važno odabrati nešto što vas zanima, jer ćete u suprotnom odustati nakon nekog vremena. Važno je dobiti diplomu. Tada vam se, neovisno o tome što ste diplomirali, otvaraju nove mogućnosti i opcije. Možda je najbolji primjer moja supruga koja je po struci učiteljica, time se bavila samo kratko vrijeme, a posljednjih 37 godina bavi se obradom podataka"
, kaže Michael.

...Diplomirao zajedno s 82-godišnjim djedom i 46-godišnjom tetom...


Priznaje da prvi put kad je postao student nije znao čime će se baviti u životu, ali je znao što ga zanima. Pohađao je Detroit Bible College i svake godine ravnatelj tog sveučilišta održao bi studentima uvodno predavanje na kojem bi im poručio da prerano i olako ne odustanu.

Kaže da se s cimerima treba dobro slagati i da studenti mogu naučiti i od onih koji im nisu simpatični


Najdraže razdoblje studiranja bilo je kada je otišao u Dallas na bogoslovni fakultet na tri godine gdje je upoznao suprugu. Oženili su se između njegove treće i četvrte godine studija, a on tvrdi da je tada bio vrlo samostalan i odgovoran. Priznaje kako se nije slagao sa svojim cimerom, koji je bio jako emocionalan i bučan, dok je on oduvijek mirna i povučena osoba.

"Cimer je uvijek imao mnogo toga za reći, ali mi je pokazao i otkrio mnogo korisnih i pametnih stvari. Kako je bio dvije godine stariji od mene, poklonio mi je knjige i radove koji mu više nisu bili potrebni. Naučio sam da se nikada ne treba svađati sa svojim cimerom, čak ako se ne slažete s njim i iako vam se ne sviđa. Jer vas uvijek može nečemu korisnom naučiti", otkriva Michael.

Smatra kako je važno tijekom razgovora s drugim ljudima, uvijek ih pozorno slušati jer tako se po njegovom najbolje uči.

I dalje se želi školovati


Kada je on prvi put uplovio u studentske vode tada školovanje u SAD-u nije toliko koštalo. Prosječan studentski dug nakon četiri godine iznosi 30 tisuća dolara, a i sam nije siguran je li to uistinu vrijedno jer se boji dugovanja.


Izvor: gvsu.edu

"Bojim se dugova. Nikada nikome ništa nisam dugovao. Kada nekome dugujete, vi ste pod njegovom kontrolom. Ali ne znam što možete napraviti po tom pitanju, jer danas nije lako dobiti posao. Par ljeta tijekom studiranja radio sam u tvornici Chrysler, jednostavno sam došao i pitao ih trebaju li radnika. To je bilo 1960. No, to danas nije moguće. Ako želite takve poslove, trebate otići u Kinu", kazao je.

Kaže kako mu nedostaju fakultetske klupe i da mu zdravlje dopušta nastavio bi se i dalje školovati. Više o ovom fakultetskom "Supermenu" možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
izvor: Vice
foto: gvsu.edu


djedica30 diplomastudirao 55 godinaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se