Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Tipkanje po tipkovnici opasnije je nego što mislite: evo i zašto

MojFaks | Laganini, 30.08.2016.Tipkanje po tipkovnici opasnije je nego što mislite: evo i zašto

Zavrti li vam se ponekad u glavi dok pišete e-mail ili seminar ili osjećate slabost? To je zbog toga što se toliko fokusirate na ono što pišete da zaboravite disati!

Ovo možda zvuči čudno, ali čini se da čak 80% ljudi na svijetu osjeća iste negativne simptome koji su, dugoročno gledano, loši za zdravlje.

Apneja ili prestanak disanja češće se veže uz spavanje. Karakteriziraju je nagle pauze u disanju, a najčešće se događa kod pretilih odraslih osoba. Tijekom prekida disanja, manjak kisika rezultira time da se osoba iz dubokog sna kratko budi kako bi prodisala normalno. Simptomi koji ukazuju na apneju su umor, suho ili nadraženo grlo, oslabljena memorija, glavobolje, tjeskoba, depresija i smanjen libido.

Unatoč ovom slučaju apneje tijekom spavanja, postoji i ona koja je povezana s pisanjem e-mailova. Kako je to opisao bloger s portala Gizmodo, Adam Clark Estes, kad bi se usredotočio i pisao zahtjevan paragraf, osjetio bi slabost. Iako bi se nakon nekoliko dubokih udaha i trzajeva oporavio, za nekoliko minuta opet bi osjetio istu vrtoglavicu. Zato što bi jednostavno zaboravio disati.Bivša direktorica Applea, Linda Stone, prva je upotrijebila termin "e-mail apneja" kako bi opisala što se događa kad uđemo u "flight or flight" obrazac ponašanja. Plitko disanje, zadržavanje daha i hiperventilacija mogu aktivirati simpatički živčani sustav. Ovaj sustav proširuje zjenice, ubrzava puls, širi naše krvne žile lica, a može uzrokovati i nemirno cupkanje nogu i pojačano znojenje. U opasnim situacijama, ovaj nas živčani sustav štiti tako što nas priprema ili za bijeg ili za borbu.

No, u uredu ove neželjene i nepotrebne tjelesne reakcije stresiraju naše tijelo i um. Stone pretpostavlja da su dijabetes i pretilost posljedica loše navike zadržavanja daha, smanjenog kretanja, posebice u situacijama u kojima nam tijelo signalizira da je "spremno za akciju".

Kako biste osigurali bolje zdravlje prilikom pisanja e-mailova, ali i seminara i završnih radova, kontrolirajte puls, pokušajte osvijestiti svoje osjećaje (tjeskoba, trema, frustracija) kako biste ih umanjili i eliminirali i što je najvažnije – dišite duboko.

L.B./izvor: Daily Mail
foto: Pixabay


disanjeapnejatipkovnicapisanje seminaraKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se