Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Nemojte da vam titula udari u glavu': Poznati domaći bloger savjetovao buduće inženjere

MojFaks | Laganini, 14.06.2017.'Nemojte da vam titula udari u glavu': Poznati domaći bloger savjetovao buduće inženjere

Po završetku fakulteta svi ponesemo titulu, ali one se razlikuju jer bi se znanje primjerice prvostupnika elektrotehnike uvelike trebalo razlikovati od znanja inženjera istog područja. Vođeni titulama mnogi ljudi pogube kompas te smatraju da više ništa o vlastitoj struci ne trebaju znati jer su oni inženjeri, a baš njih je oprao poznati Bloger Krule na svom Facebook profilu.

Bez dlake na jeziku Krule "šamara" internetskim bespućima vodeći svoj blog pod krilaticom "Obrana i zaštita od gluposti". Oni koji vjerno ili barem površno prate ovog blogera znaju da često kritizira stanje u zemlji, ali i da govori o svom poslu. Ovoga puta osvrnuo se na svoje kolege inženjere građevine i na njihovo ponašanje prema radnicima na gradilištu.

...Kad je SOR jedini put do posla: Čak i inženjeri građevine rijetko sklapaju ugovor o radu...


...Student inženjerstva objasnio: studentice nisu ravnopravne s dečkima...


Poanta njegove objave i kritike inženjera građevine tiče se svim inženjera jer ističe paradoks da radnici znaju bolje od njih. Napominje da ti isti inženjeri moraju "zasukati rukave" i "uprljati ruke" kako bi uopće znali materiju kojom trebaju "upravljati" kao primjerice gustoću betona koja je potrebna za ploču pa za zidove i drugo. Kroz kritiku svojih kolega inženjera poslao je poruku budućim mladim inženjerima koja glasi: "Nemojte da vam išta bude teško i cijenjeni možete biti samo na osnovu znanja".


Izvor: Pixabay

"Jučer sam bio na miješalici... kolega koji je postavljao rubnjake nije sve mogao sam pa sam mu, kako se veli, dao ruku. Dao sam mu ruku kao čovjek čovjeku, a ne kao inženjer radniku. Na to me nitko nije prisilio, to je moja, i samo moja odluka. Nisam na miješalici svaki dan (nekad davno sam bio) niti mi je to u opisu posla, no kad zatreba, to je najmanje što mogu učiniti. Svoj posao sam učio od majstora i pomoćnih radnika, ne od inženjera, od njih nisam imao što naučiti jer ljudima titula udari u glavu, misle da su iznad radnika, samim tim ne cijene radnika i njegov rad. Biti inženjer bilo koje struke, bez radnika, ti si goli k*rac (...) Vi, budući inženjeri, nemojte da vam išta bude teško. Cijenjeni možete biti samo na osnovu znanja, a znanje stječete tako da znate kakav beton treba za ploču, kakav za zidove, a kakav za rubnjake. Ako ste ga ikad miješali, niti jedan radnik vam ne može reći da je pregust, premastan ili rijedak da u njega rubnjaci tonu. Nek vas ne bude sram, krenite od početka. Samo to je garancija da ćete biti cijenjeni i poštivani", stoji samo u dijelu Kruletove objave.Za kraj, Krule je poručio da se pravi inženjer postaje tek kada vas radnici pozovu na pivu, a do tad ste onaj kojeg radnici nazivaju š*pkom.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


bloger KruleinženjerititulaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se