Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Tražimo nekog tko je i inženjer i liječnik': Bloger Krule ukazao na apsurde oglasa za posao u Hrvatskoj

MojFaks | Laganini, 13.02.2018.



 'Tražimo nekog tko je i inženjer i liječnik': Bloger Krule ukazao na apsurde oglasa za posao u Hrvatskoj

Koliko puta ste čuli priču da se netko mlad i visoko obrazovan javio na neki posao i bio otkantan jer je 'prekvalificiran' ili jer 'nema dovoljno iskustva', a upravo je bila tražena mlada i obrazovana osoba iz točno te profesije? S druge strane, koliko ste puta čuli da je na neku poziciju došao netko s 'debelom štelom'? Nažalost, i previše.

Poznati bloger Krule često ukazuje na apsurde u Hrvatskoj, a osobito na one koji se tiču politike i zapošljavanja. Ovoga puta sve je to spojio i ukazao na to koliko je očito bitno u današnje vrijeme imati vezu za posao jer uz tu "štelu" nije potrebno ništa – niti znanje, niti završen fakultet, niti godine iskustva u poslu.



S druge strane, naveo je kako za poslove za koje je dovoljno završiti srednju školu, poslodavci od kandidata traže nemoguće, a i kada ispune to nemoguće i dalje ne mogu dobiti posao. Kao primjer naveo je posao na recepciji koji nema šanse da dobije netko tko je završio srednju školu baš za to nego se od osobe traže završena dva fakulteta i to elektrotehnike i medicine pa poznavanje mrtvih jezika i drugi apsurdi.

...Bloger Krule objavu posvetio mladima: 'Možete li zamisliti, bilo gdje u Europi, studenta generacije koji radi za 346 eura?'...


...'Nemojte da vam titula udari u glavu': Poznati domaći bloger savjetovao buduće inženjere...


Dok se od običnog čovjeka bez "štele" traži sve ikad, Krule spominje da je Vlada imenovala novog konzula u New Yorku koji ima završenu srednju školu i klasika – stranačku iskaznicu. Brojni Kruletovi čitatelji složili su se s njim te naveli neke primjere apsurda na koje su nailazili. Tako jedna čitateljica kaže da je na mjesto "čuvara prirode" na čiji se oglas javila, posao dobio kardiolog. Neki od komentara opisali su i situacije kada su oglasi očigledno bili skrojeni za nekoga iz političke stranke ili kako bi se kolokvijalno reklo "za nečijeg rodijaka". Neki su komentirali da su i završili hotelijerski menadžment, a i da dalje ne mogu dobiti posao recepcionera.


Izvor: Facebook@Bloger Krule - Obrana i zaštita od gluposti








Nažalost, zbog takve "strategije" zapošljavanja u Hrvatskoj sve češće razočarani mladi (posebno visoko obrazovani) odlaze iz države putem Irske, Njemačke i Kanade te se ne planiraju vratiti.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Bloger Krule - Obrana i zaštita od gluposti/Pixlr


bloger Kruleoglasi za posaoapsurd



Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se