Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Vincekovo u Slavoniji: Ovi studenti u vinogradu pišu diplomske radove i prave vlastito vino

MojFaks | Laganini, 23.01.2019.Vincekovo u Slavoniji: Ovi studenti u vinogradu pišu diplomske radove i prave vlastito vino

Dan svetog Vinka, odnosno, popularno Vincekovo, koje se obilježava 22. siječnja, za mnoge je vrlo veseo dan. Pa tako i za studente jednog fakulteta koji dani provode u vinogradu te rade vlastito vino.

Zanimljivu priču o studentima iz Slavonije donosi RTL, a riječ je o studentima koji praktički među vinovom lozom pišu diplomske radove. Na Vincekovo diljem hrvatske posvećuju se vinogradi i kreće se u rezidbu loze uz vino i pečene kobasice. Ovoga puta vodimo vas na nešto drugačije Vincekovo. Umjesto klupa - brajde. U vinogradu uče, pišu diplomske radove i prave svoje vino, piše RTL-ov portal vijesti.hr.

Izvor: Unsplash

Naoko slavonski vinograd kao i svaki drugi, no ipak potpuno drugačiji jer ovaj, prostran na više od tri hektra, obrađuju studenti Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Jer da bi u budućnosti bili vrsni vinari, moraju naučiti...

Antonija je jedna od studentica ovog fakulteta koja provodi dosta vremena u vinogradu... izvor: RTL/vijesti.hr

"Kada se vinova loza reže, na koji postupak, koje sve vrste vina postoje.", pojašnjava za RTL studentica Agrobiotehničkog fakulteta, Antonija Petrić. No na Vincekovo, kada počinju radovi u vinogradu i studenti trebaju pomoć svetog Vinka. Ali i bez pomoći profesora i asistenata također ne ide, pa su se i oni uhvatili rezidbe, ali i održali predavanje.

Njihov vinograd je "poligon" za diplomske radove


"Ostavljamo u pravilu donji prigodni reznik s dva do tri pupa. Gornja mladica je 'Lucanj' s osam do deset pupova", objašnjava je Toni Kujundžić, asistent katedre za vinogradarstvo i vinarstvo. Pa je ovaj vinograd i poligon za pokuse, nove agrotehničke mjere, ali i diplomske i završne radove.

...Bez vadičepa nema diplome: Otvoren vinski studij za sve ljubitelje dobre kapljice..."Svake godine nešto se drugo mijenja pa studenti uče u vinogradu i o drugim poljoprivrednim područjima... Kako i na koji način upotrijebiti svu modernu i novu tehnologiju.", nadodaje studentica Antonija. Za slavonsko vino nema straha jer, osim što koriste suvremenu tehnologiju, studenti poštuju i tradiciju, a nisu imuni niti na tamburaše, koji su ovoga puta, za kraj, otpjevali itekako aktualan bećarac:

"U rukometu nemamo medalju, u rukometu nemamo medalju.
Nema veze ovdje smo u raju, ma nema veze ovdje smo u raju."

Izvor: Unsplash

Televizijski prilog o osječkim studentima iz vinograda pogledajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: RTL/vijesti.hr
foto: Unsplash


vinostudentivinogradKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se